SluitenZoeken sluiten

Week van de Mediawijsheid 2021

05-11-2021

Hoe houden we het samen sociaal online

Het afgelopen jaar zijn we massaal online gegaan. We ervaren veel plezier en gemak van ons gebruik van online media. We werken en leren op afstand en houden contact met familie en vrienden. Maar de online wereld staat ook onder druk, bijvoorbeeld door haat, nepnieuws en cybercriminaliteit. Waar we online met elkaar in verbinding staan, maken we ons zorgen over de verdeeldheid tussen mensen (SCP, 2019*). Waar alle kennis van de wereld een binnen handbereik ligt, is het door steeds meer desinformatie moeilijk te beoordelen of iets echt waar is (Rathenau Instituut)*. En waar we ons online vrij kunnen bewegen, voelt online soms niet veilig door haat en cybercriminaliteit. Hoe zorgen we ervoor dat de online wereld een prettige en sociale plek blijft? Oftewel, hoe houden we het samen sociaal online?

Kijk op Week van de Mediawijsheid* om te zien welke activiteiten er bij jou in de buurt of online te doen zijn. En volg @iedereenmediawijs om op de hoogte te blijven van de campagne. samensociaalonline WvdM

Social Media Quiz

Wat mag er wel en wat mag er niet op socials? Wie mag jou volgen? Hoe rapporteer je een vervelend bericht?

In de Safer Internet Centre Social Media Quiz test je je kennis:

Ga naar de quiz

Pamflet

"82 procent van de Nederlandse bevolking vindt dat er betere omgangsvormen nodig zijn op sociale mediazo blijkt uit publieksonderzoek in opdracht van Netwerk Mediawijsheid*. Sociale media vormen geregeld een bron van ergernis, vertwijfeling en angst. Bijvoorbeeld door schadelijke activiteiten zoals online haat, pesten en de verspreiding van nepnieuws. Maar ook door het ontbreken van heldere normen en omgangsvormen." (Netwerk Mediawijsheid)

Daarom roept Netwerk Mediawijsheid op om werk te maken van sociale omgangsvormen op internet. Want door het ontbreken hiervan durven veel mensen hun mening niet meer te geven. Maar we willen ons allemaal veilig voelen online. Om onze mening te geven, echte meningen van anderen te lezen en nieuws te vergaren. Voor een goed functionerende digitale samenleving is het dus van groot belang dat we online goede sociale omgangsvormen hebben.

Naar het pamflet* op de website van Netwerk Mediawijsheid.