SluitenZoeken sluiten

Week van de Mediawijsheid: Like en Cancel

04-11-2022

#houhetsociaal

Via sociale media delen we leuke momenten uit ons leven en maken we ons hard voor wat we belangrijk vinden. Met een like geef je een positieve reactie op video’s, berichten of reacties van anderen. Maar niet elke online interactie is leuk en soms gaat het mis. We begrijpen elkaar verkeerd en met de veiligheid van een scherm tussen ons in, is een nare reactie zo geplaatst. Een meningsverschil kan leiden tot ruzie, haatreacties of publiekelijk aan de digitale schandpaal genageld worden.

Uit onderzoek gepubliceerd tijdens de start van de Week van de Mediawijsheid komt naar voren dat ruim zeventig van de mensen vindt dat we op sociale media anders met elkaar om moeten gaan. Toch spreken we elkaar zelden aan op kwetsend gedrag online zoals shaming, racisme of canceling.

Door niet toe te kijken, maar op te staan voor een ander, maak je duidelijk dat dit niet oké en niet normaal is. Als we dit met z’n allen doen, veranderen we de sociale norm en zal dit soort kwetsend gedrag in de toekomst minder vaak voorkomen online.

Netwerk Mediawijsheid wil mensen bewust maken van het feit dat je altijd iets kan doen om pro-sociaal gedrag te stimuleren, en van de online wereld een mooiere en veiligere plek te maken. Denk aan een persoonlijke steunbetuiging, het publiekelijk opkomen voor anderen, iemand aanspreken of een bericht rapporteren. Laat je stem horen op sociale media met houhetsociaal.

De Week van de Mediawijsheid gaat over het opkomen voor een ander bij kwetsend gedrag online. Upstandergedrag noemen we dat. Weten hoe je dat doet? Check dan de adviezen en tips op de website, ga naar een van de vele activiteiten.

De Week van de Mediawijsheid (4 t/m 11 november 2022) heeft als thema 'Like en cancel', en gaat over het stimuleren van prosociaal gedrag online. Tijdens de campagne komen we met interessante inzichten en goede voorbeelden en bieden we handvatten om sociaal gedrag online te stimuleren. De campagne is een initiatief van Netwerk Mediawijsheid en door heel Nederland vinden diverse activiteiten plaats om de mediawijsheid in Nederland te vergroten. Kijk op www.weekvandemediawijsheid.nl voor meer informatie

Meer over dit onderwerp