SluitenZoeken sluiten

Woensdag Ongehacktdag: Irene van der Zanden - communitymanager bij Digital Trust Center

29-11-2023

Terwijl cybercriminelen steeds weer nieuwe aanvalsmethoden ontwikkelen, moeten Nederlandse bedrijven deze ontwikkelingen zien bij te blijven. Maar dat valt nog niet mee. Want hoe maak je jouw organisatie weerbaarder tegen cyberdreigingen? Hoe is het back-upbeleid? En wordt er al ingelogd in twee stappen (tweestapsverificatie)?

‘Nog niet voldoende’, vertelt Irene van der Zanden, communitymanager bij het Digital Trust Center (DTC). De community* van DTC kent 2500 leden, van zzp’ers tot MKB en grootbedrijf. In de community delen bedrijven kennis en advies op het gebied van cybersecurity. ‘Grote bedrijven die het al beter op orde hebben, kunnen tips delen met bedrijven die nog moeten beginnen aan hun digitale weerbaarheid.’

Uit eigen onderzoek van het DTC* blijkt namelijk dat de cybersecurity van bedrijven nog niet altijd op orde is. Zo is het opvallend dat het inloggen in 2 stappen, ook wel tweefactorauthenticatie genoemd, zowel onder zzp'ers als mkb'ers het minst op orde is. 60% van de mkb’ers geeft aan dat ze tweefactorauthenticatie ingesteld hebben op alle bedrijfsapplicaties. Onder zzp’ers ligt dit percentage op 44%.
‘Terwijl dat inloggen in twee stappen nu juist een quick win is om een enorme stap te kunnen zetten in cyberveiligheid’, vertelt Irene.

‘In onze community kunnen bedrijven elkaar helpen door goede voorbeelden op dit gebied te delen', zegt Irene. ‘Niet alleen op het gebied van de techniek achter de cyberveiligheid, maar ook met kennis over waaróm het belangrijk is om je digitale weerbaarheid op orde te hebben.’

Ben je benieuwd hoe jij er als zzp’er of mkb’er voor staat op het gebied van cyberveiligheid? Doe dan de CyberVeilig Check* van het DTC. Je krijgt dan direct een actielijst met verbeterpunten waar je mee aan de slag kunt. Op Woensdag Ongehacktdag vind je eenvoudige uitleg over veilig inloggen met sterke wachtwoorden en het gebruik van een wachtwoordmanager.