SluitenZoeken sluiten

Woensdag Ongehacktdag: digitaal wijkagent Kevin van Bree

08-03-2023

Grote kans dat jij de voordeur van je huis op slot draait wanneer je weggaat. Misschien zelfs wel met twee sloten? Dat doe je gewoon, toch? Zo zorg je dat er niemand zomaar binnenkomt en bij je spullen kan. Net zo belangrijk om dat ook voor je digitale spullen te doen, zoals je apps en apparaten. Want online zijn inbrekers (hackers) net zo actief als “offline”. Als digitaal wijkagent houdt Kevin van Bree zich elke dag bezig met de online veiligheid van de bewoners in zijn wijk.

‘Hacken is niet zo makkelijk als inbreken in huis, daar moet je bepaalde technische kennis voor hebben,’ zegt Kevin. Maar helaas wordt het wel steeds eenvoudiger. Op het internet zijn steeds meer partijen die tools aanbieden die hacken makkelijker maken.

Net als inbrekers in huis, kunnen hackers in je computer ook allerlei dingen overhoop halen of persoonlijke zaken meenemen, zoals je inloggegevens. Zo kunnen ze vervolgens je app voor internetbankieren overnemen en geld van je rekening halen. Maar ook kunnen ze je WhatsApp-account overnemen en zo je vrienden en familie bijvoorbeeld om geld vragen. Dit wil je uiteraard voorkomen.

Daarom is het belangrijk dat je ook online je voordeur goed op slot doet. Zo bescherm je jezelf én de mensen om je heen beter tegen hackers. Dat doe je door inloggen in twee stappen (of tweestapsverificatie) in te stellen voor al je apps en apparaten. Kevin: ‘Naast je wachtwoord, voeg je een extra slot toe dat alleen jij kan openen. Denk aan een sms-bericht die je op je telefoon ontvangt, een pincode of je vingerafdruk. Je kan het vergelijken met een driepuntssluiting op je voordeur.’

Met tweestapsverificatie stel je eigenlijk ook een ‘inbraakalarm’ in, tipt Kevin. ‘Stel je hebt een sms-bericht ingesteld als tweede stap, dan krijg je op je telefoon een bericht wanneer je met je wachtwoord inlogt. Wanneer je zo’n bericht krijgt maar je was zelf niet bezig met inloggen, dan moet er een belletje bij je gaan rinkelen en weet je dat je extra moet opletten en direct je wachtwoord moet veranderen.’

Op veiliginternetten.nl/inloggen-in-twee-stappen vind je een eenvoudige uitleg hoe je moet inloggen in twee stappen, en hoe dit in te stellen voor verschillende apps en accounts.

Meer over dit onderwerp