SluitenZoeken sluiten

Ik kan mijn zakelijke wachtwoord niet onthouden

Een moeilijk te raden wachtwoord is belangrijk, maar je moet het nog wel zelf kunnen onthouden natuurlijk. Het maken van een zin kan hierbij helpen. Bijvoorbeeld: 'Liever een kat dan 10 honden!'. Als een zin in zijn geheel past (sommige websites hanteren een maximum aan wachtwoordkarakters) kun je hem helemaal gebruiken, en anders neem je de eerste letters van elk woord 'Lekd10h!' of de eerste 2 letters van elk woord uit deze zin.

Oplossing:

 • print

  Je zakelijke wachtwoord onthouden

  Het is natuurlijk het best als je al je wachtwoorden zelf kunt onthouden. Heb je daar moeite mee? Gebruik een zin! Een gezegde, songtekst, of andere zin die je goed kunt onhouden. Bijvoorbeeld: “Liever U2 dan de 6e van Beethoven!”. Als de zin in zijn geheel past (sommige websites hanteren een maximum aan wachtwoordkarakters), dan kun je hem helemaal gebruiken, en anders neem je de eerste letters van elk woord “LU2dd6evB!” of de eerste 2 letters van elk woord uit deze zin.

  Je kunt ook gebruik maken van een hulpmiddel: een wachtwoordmanager. Je hoeft nooit meer al je wachtwoorden te onthouden als je een wachtwoordmanager gebruikt. Voortaan onthoud je er maar één: die van je wachtwoordmanager. De wachtwoordmanager is als een digitale kluis waarin al je wachtwoorden, en gebruikersnamen, worden opgeslagen. Bezoek je voortaan een website, dan vult de wachtwoordmanager automatische je gebruikersnaam en wachtwoord in. Je kunt de meeste wachtwoordmanagers ook tussen verschillende apparaten gebruiken, zoals je computer, en . Een wachtwoordmanager helpt je ook bij het kiezen van nieuwe wachtwoorden. Deze worden automatisch gegenereerd en zijn sterk.

  Een aantal wachtwoordmanagers op een rij (je wordt doorgelinkt):

  Op de website van de Consumentenbond vind je een test van twintig wachtwoordmanagers* die met elkaar zijn vergeleken.

  *Door op de links te klikken, word je naar de website in de link gestuurd. De link opent automatisch in een nieuw tabblad