SluitenZoeken sluiten

Wat is een botnet?

Zonder dat je het merkt kan ook jouw computer, smartphone of tablet onderdeel zijn van een schadelijke botnet. En dat risico is vrij groot: het geldt voor 10% van alle computers.

Antwoord:

  • print

    Botnet

    Een botnet is een netwerk van computers die met behulp van software automatisch en zelfstandig opereren. Cybercriminelen kunnen botnets misbruiken om schadelijke software als een olievlek te laten verspreiden. Het gevaarlijke is dat computergebruikers en computereigenaren hier niet altijd iets van merken. Computers kunnen prima blijven functioneren, terwijl ze als een doorgeefluik werken voor het besmetten van andere computers of computerbestanden.  

    Nepmail versturen is een veelgebruikte manier waarop criminelen computers onderdeel maken van een botnet. Bijvoorbeeld e-mail die van een bank afkomstig lijkt te zijn. Open je de mail en klik je op een link die erin staat of open je een bijlage, dan kun je schadelijke software op je computer geinstalleerd krijgen. Het kan ook zijn dat je een e-mail naar iemand doorstuurt met een bestand waarvan je niet weet dat het schadelijk is.