SluitenZoeken sluiten

Hoe beveilig ik mijn webcam?

De veiligste manier om ervoor te zorgen dat niemand jouw webcam kan hacken is door de stekker van de webcam eruit te trekken. Als de webcam geen stroom heeft, kan deze geen verbinding maken. Maar de webcam van je laptop is meestal niet een extern aangesloten webcam, dus daar moet je op een andere manier voor zorgen. Hoe beveilig ik de webcam van mijn computer?

Direct doen (of laten):

 • print

  Hoe beveilig ik mijn webcam?

  Afdekken

  Als je alleen maar wilt dat niemand mee kan kijken met je webcamcamera kan je eenvoudig je camera afdekken. Er zijn verschillende webcamcovers te koop. Maar gewoon een stickertje is al voldoende. Bedenk wel dat je microfoon niet uitgeschakeld is door een sticker of webcamcover. Je kan je camera en microfoon ook uitschakelen. Zie hiervoor de volgende stappenplannen.

  Bij de Mac word je gewaarschuwddoor het groene lampje van de webcam dat altijd gaat branden als deze wordt ingeschakeld door een app.

  Maar, stel dat een hacker (al) toegang heeft tot je computer, dan kan hij redelijk makkelijk de webcam weer inschakelen. Zorg er dus altijd voor dat je een goede virusscanner en malwarescanner hebt ingeschakeld. In de factsheet 'Beveilig apparaten gekoppeld aan internet'* van het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) vind je nog meer informatie om apparaten tegen ongewenste toegang te beveiligen.

  *Door op de links te klikken, word je naar de website in de link gestuurd. De link opent automatisch in een nieuw tabblad.


  • Klik op het appeltje linksboven voor menu

  • Klik op systeemvoorkeuren

  • Klik op Beveiliging en privacy

  • Klik op het hangslot

   Het wijzigen van je instellingen is beveiligd. Je moe dit eerst ontgrendelen met behulp van je wachtwoord.

  • Klik op camera

   Geef hier aan of je de de camera toegang geeft tot een programma of niet. Als je toegang hebt uitgeschakeld vraagt een programma om toestemming als deze de camera wil inschakelen. Je kan dan besluiten voor een bepaalde actie de camera weer in te schakelen.

  • Klik op microfoon

   Geef aan of je de microfoon toegang geeft tot een programma of niet. Als je toegang hebt uitgeschakeld vraagt een programma om toestemming als deze de microfoon weer wil inschakelen. Je kan dan besluiten om voor een bepaalde actie de microfoon weer in te schakelen.

  • Klik op het hangslot om je instellingen op te slaan.