Hoe verwijder ik malware?

Het is belangrijk zoals een , , ,  en van je computer, laptop, smarthone of tablet te verwijderen nadat je aangifte hebt gedaan bij de politie.

Antwoord:

print
 • Verwijder malware

  Geld kwijt?
  Kijk eerst op je bankrekening of je ook geld kwijt bent geraakt door de hack. Is dat het geval, doe dan snel aangifte bij de politie* (kijk bij internetoplichting). Doe daarna het volgende.

  Vernieuw je beveiligingssoftware
  Verwijder alle beveiligingsprogramma's die op je computer, smartphone of tablet stonden, draai een clean-up programma en installeer de beveiligingssoftware dan opnieuw. Zorg ervoor dat je één virusscanner installeert, niet meerdere op hetzelfde apparaat.

  Voer een virusscan uit
  Laat de virusscanner je computer, of nalopen op virussen en andere , en laat deze door de virusscanner verwijderen. Zorg er altijd voor dat je de laatste versie van de virusscanner hebt gedownload zodat de nieuwste bedreigingen worden herkend.

  Maak een back-up van je bestanden
  Als je de computer volledig gecontroleerd is en alle virussen zijn verwijderd, maak dan een complete back-up van je belangrijke bestanden. Doe dit na het opschonen van je computer ook regelmatig of zorg voor automatische back-ups. 

  Wijzig je wachtwoorden
  Als het virus helemaal verwijderd is, is het belangrijk om je wachtwoorden te wijzigen. Want het kan zijn dat de je wachtwoorden heeft doorgestuurd naar cybercriminelen. Wijzig na het opschonen van je computer of andere apparaat ook regelmatig je wachtwoorden.

  Update je computer, smartphone of tablet
  Zorg ervoor dat je apparaat altijd met het meest recente besturingsprogramma werkt dat is voorzien van alle beveiligingsupdates.


  *Door op de links te klikken, word je naar de website in de link gestuurd. De link opent automatisch in een nieuw tabblad.