SluitenZoeken sluiten

Wat is biometrische authenticatie? En wanneer gebruik je het?

Biometrische authenticatie is authenticatie via je vingerafdruk, een irisscan of een gezichtsscan. Dat betekent dat je je apparaat of account ontgrendelt door je vinger, oog of gezicht te gebruiken. Dat is natuurlijk heel veilig, want alleen jij hebt toegang tot jouw vingerafdruk of oog, en dit kan je nooit vergeten. Aan de andere kant is het zo dat als een database gehackt wordt, je wel je wachtwoord kan veranderen maar niet je vingerafdruk of je gezicht.

Antwoord:

 • print

  Gebruik biometrische authenticatie alleen voor het ontgrendelen van je apparaat

  Daarom gebruik je biometrische authenticatie alleen voor het ontgrendelen van een apparaat, zoals je telefoon of laptop. Je vingerafdruk, gezichtsscan en irisscan wordt dan namelijk uitsluitend op dat apparaat opgeslagen en niet op een centrale server. Dan is het veilig voor een hack, want jouw vingerafdruk kan dan niet uit een database gehaald worden. 

  Tweestapsverificatie

  Biometrie is heel goed te gebruiken in tweestapsverificatie, het apparaat (bijvoorbeeld je mobiele telefoon) is daarbij de eerste stap. Met biometrie controleert het apparaat de toegang. Als deze verleend wordt, stuurt je mobiele telefoon een bevestiging naar de authentiserende partij. Dit is dan jouw digitale handtekening. De partij die om autorisatie vraagt, hoeft dus niet zelf het gezicht of de vingerafdruk te controleren. Het vertrouwt het apparaat dat de authenticatie doet.

  Vingerafdruk

  Bij een authenticatie via de vingerafdruk, wordt de vingerafdruk gescand en gedigitaliseerd. Zo wordt een digitaal beeld van de kenmerken van de vingerafdruk gemaakt. Dit wordt opgeslagen in een beveiligde database. Iedereen heeft een uniek patroon van lijnen op de vingers, waardoor vingerafdrukken een effectieve manier zijn om iemand te identificeren.

  Gezichtsscan

  Bij een gezichtsscan worden kenmerken van het gezicht van een persoon vastgelegd en geanalyseerd. Het gaat bijvoorbeeld om de afstand tussen de ogen, de grootte van de neus en de vorm van de mond. Deze kenmerken worden gebruikt om een biometrisch profiel van een persoon te maken.

  Voor- en nadelen van biometrische authenticatie

  Gezichtsscans en vingerafdrukken zijn makkelijk te gebruiken en zijn heel nauwkeurig. Ook is het makkelijk dat je zo geen wachtwoorden te onthouden. Wel heeft het opslaan en verwerken van biometrische gegevens nadelen. Zo zijn er bijvoorbeeld zorgen om de privacy als de biometrische gegevens in een database worden bewaard.