SluitenZoeken sluiten

Hoe kom ik erachter of mijn computer onderdeel is van een botnet?

Je merkt er zelf weinig van als je computer onderdeel is geworden van een als gevolg van een of andere botnetsoftware. Want deze software geeft op je computer niet zo veel overlast. Maar het komt vrij veel voor: 5 tot 10% van de computers in Nederland maakt deel uit van een botnet (bron onderzoek TU Delft 2010)

Antwoord:

 • print

  Gebruik een online scanner

  Het kan zijn dat je internetprovider via je ziet dat je computer onderdeel is van een botnet en je erover informeert. Je kunt ook zelf actie ondernemen door te onderzoeken of er schadelijke software op je computer staat. Dit kun je doen met een online scanner. 

  Gratis online scanner
  Je kunt gebruikmaken van de onderstaande twee gratis virusscanners:


  Let op: een gratis online scanner is géén waterdichte vervanging voor een betaalde virusscanner die je op je computer installeert.

  Beveiliging van je provider
  Met een veiligheidspakket kun je zorgen voor extra beveliging. Het kan zijn dat een veiligheidspakket met een virusscanner is opgenomen in het abonnement bij je internetprovider. Dus het loont de moeite om ernaar te informeren of over te lezen op de website van je provider:

  Op zoek naar meer scanners of veiligheidsproducten?
  Als je op zoek bent naar meer online scanners of veiligheidsproducten, kijk dan eens op de website Botvrij.be*. Hier vind je onder andere de EU-cleaner die algemeen beschikbaar is gesteld door de Duitse overheid. Hierdoor kan ook iedereen buiten Duitsland deze tool gratis gebruiken.

  *Door op de links te klikken, word je naar de website in de link gestuurd. De link opent automatisch in een nieuw tabblad