SluitenZoeken sluiten

Hoe bescherm ik mijn smartphone en tablet tegen een virus?

Voor hackers wordt het steeds aantrekkelijker om virussen te maken voor smartphones. Dit komt omdat op smartphones veel persoonlijke informatie staat, zoals e-mails, foto’s, documenten en adressenbestanden. Deze gegevens zijn geld waard. Een virus kan bijvoorbeeld op je smartphone terechtkomen doordat je een app downloadt met een virus.

Antwoord:

 • print

  Download een virusscanner en alleen veilige apps

  Er zijn in de App store en Google Play Store diverse gratis en betaalde virusscanners verkrijgbaar. Een virusscanner checkt elke app die je installeert en geeft je een waarschuwing als de app kwaadaardig is. Wel moet je ook als je een virusscanner gebruikt nog steeds zelf opletten bij het downloaden van apps.

  Download apps veilig

  Zorg ervoor dat je alleen apps van betrouwbare aanbieders installeert en de app alleen de rechten geeft die je wilt. Dat doe je door alleen apps uit officiële appstores (App store en Google Play Store) te downloaden.

  Controleer de maker en aanbieder

  Ken je de ontwikkelaar en aanbieder van de app? Nee? Probeer dan meer informatie te verzamelen. Bijvoorbeeld via Google of op consumentenwebsites.

  Lees de voorwaarden

  Lees de voorwaarden van de app goed om te kijken tot welke informatie en functionaliteiten je de app toegang geeft. Zo kunnen apps toegang vragen tot je contacten, berichten, foto's, camera, locatie en microfoon. Vraag je bij een app kritisch af welke gegevens of functionaliteiten een app wel of niet nodig heeft om te kunnen werken. Deze toegang kun je achteraf altijd wijzigen in het menu van de app en je mobiele apparaat.

  Updaten

  De ontwikkelaars van apps brengen regelmatig updates uit. Deze updates verbeteren de functionaliteit en de beveiliging. Installeer deze updates, zodat je kunt genieten van de nieuwe mogelijkheden, maar de app bovenal zo veilig mogelijk gebruikt.

  Zo update je een app op je Android-telefoon *

  Zo update je een app op je iPhone *

  *Door op de link te klikken, word je naar de website in de link gestuurd. De link opent automatisch in een nieuw tabblad.