Je bezoekt NU.nl en achteraf blijkt dat je computer besmet is met malware. Het gebeurde in juni 2013. Hackers wisten de malware toen via een adverteerder op de grootste nieuwssite van Nederland te krijgen. De sociale netwerksite Facebook overkwam die maand hetzelfde. Deze voorbeelden laten zien dat echt niet alleen pornowebsites of andere louche websites vatbaar zijn voor besmetting, maar ook de grote en vertrouwde websites.
Hoe voorkom ik dat een website mijn computer besmet?
Antwoord:
-
print
Keuze van een virusscanner
Let op de volgende aandachtspunten bij de keuze voor een virusscanner.
Tegen welke gevaren
Bepaal tegen welke gevaren het antivirusproduct je computer moet beschermen. Elke virusscanner beschermt je tegen veelvoorkomende virussen, wormen en trojans. Sommige pakketten hebben daarnaast nog extra functies, zoals een firewall, het blokkeren van pop-ups, of het scannen van je e-mails en de internetpagina’s die je bezoekt. Bepaal voordat je een antivirusproduct aanschaft welke van deze functies je nodig hebt en welke niet.Gratis of betaald
Weeg de voor- en nadelen van gratis en betaalde virusscanners goed tegen elkaar af. Er zijn tegenwoordig veel gratis virusscanners die kwalitatief even goed zijn als betaalde producten. Wees je er wel van bewust dat aan de lage prijs soms ook nadelen kunnen kleven, zoals minder functionaliteit en minder ondersteuning. Ook kan het zijn dat een goedkope of gratis virusscanner advertenties toont. Kies je voor een betaalde virusscanner, bereken dan van tevoren wat het pakket je gaat kosten over de totale gebruiksperiode. Soms moet je naast de aanschafprijs ook nog een periodiek bedrag betalen voor het ontvangen van updates of ondersteuning.On access en on demand
Kies een virusscanner die zowel on access als on demand kan scannen.Nieuwe virussen
Een antivirusproduct kan twee manieren gebruiken om een kwaadaardig bestand te ontdekken:- Het vergelijkt het gescande bestand met een lijst van bekende malware (virusdefinities). Je virusscanner herkent een kwaadaardig bestand als het overeenkomt met een virus in de lijst. Nieuwe virussen worden pas ontdekt wanneer je je virusscanner update met een lijst waar het nieuwe virus in voorkomt.
- Het maakt een analyse van het gedrag van een programma (heuristische analyse). Deze scan kan nieuwe virussen wel direct herkennen. De keerzijde hiervan is dat de werking van een goedaardig programma soms kan lijken op het gedrag van een virus. Hierdoor loop je het risico dat je per ongeluk een goedaardig bestand verwijdert en schade doet aan je systeem. En een virusscanner die gebruikmaakt van een 'heuristische analyse' vereist gevorderde kennis. Onervaren gebruikers kunnen beter werken met een scan op basis van virusdefinities. Zorg er wel voor dat je virusscanner elke dag automatisch geüpdatet wordt.
Virus wel of niet direct onschadelijk maken
Een virusscanner kan verschillende acties uitvoeren als hij een geïnfecteerd bestand ontdekt:- Het bestand in quarantaine plaatsen, zodat het virus geen schade meer kan doen en zich niet verder kan verspreiden.
- Het geïnfecteerde bestand schoonmaken. Dit is niet altijd mogelijk, maar het is erg handig voor als belangrijke bestanden geïnfecteerd raken en je er geen schone versie van hebt.
- Het volledige bestand verwijderen, inclusief het virus.
Sommige virusscanners bieden niet al deze mogelijkheden, terwijl andere producten juist extra opties hebben. Bedenk je bij het kiezen van een virusscanner welke van deze functies je nodig hebt.
Automatisch updaten
Omdat er dagelijks nieuwe malware verschijnt, is het voor de bescherming van je systeem belangrijk dat je virusscanner steeds beschikt over de recentste virusdefinities. Deze kun je downloaden van de website van je fabrikant. De meeste virusscanners kun je ook instellen om deze updates automatisch te downloaden. Wij raden je aan om een virusscanner te nemen met zo’n automatische updatefunctie.Nep-antivirus
Veel mensen schaffen een virusscanner via internet aan. Let daarbij op voor nep-antivirusproducten. Er zijn duizenden voorbeelden bekend van programma’s die zich voordoen als virusscanners, maar die in werkelijkheid computers juist besmetten met malware en de creditcardgegevens van de gebruikers stelen.