SluitenZoeken sluiten

Ik gebruik één wachtwoord voor al mijn accounts

Het is verstandig om verschillende wachtwoorden te gebruiken. Hoe vervelend ook, want wie wordt er niet gek van al die verschillende wachtwoorden?! Als je verschillende wachtwoorden gebruikt loop je echter niet het risico dat als ergens je wachtwoord bekend wordt (bijvoorbeeld omdat een van de diensten waar je gebruik van maakt gehackt is), al je accounts en al je gegevens toegankelijk zijn.

Oplossing:

 • print

  Controleer de sterkte van je wachtwoord

  Een sterk wachtwoord is niet te raden en moeilijk te kraken door een computer. Met de wachtwoord-tool van Veilig internetten* check je in 2 eenvoudige stappen de sterkte van je wachtwoord.

  *Door op de link te klikken opent de wachtwoord-tool zich automatisch in een nieuw tabblad

 • print

  Sterk wachtwoord: moeilijk te raden of kraken

  Het meest gebruikte wachtwoord is 123456. Dat weet elke . Daarom is dit het minst verstandige wachtwoord om te gebruiken. Je loopt namelijk het risico dat een hacker hiermee toegang krijgt tot je persoonlijke bestanden. Kies een sterk wachtwoord.

  Je kunt een wachtwoord voor de veiligheid af en toe veranderen, maar het risico bestaat dat je je wachtwoord daardoor minder sterk wordt, bijvoorbeeld als je maar één teken verandert. Het allerbelangrijkst is dat je een sterk wachtwoord kiest.  

  Sterk
  Een sterk wachtwoord is niet te raden door een hacker en moeilijk te kraken door een computer. Tips:

  • Bedenk een wachtwoord zonder voor de hand liggende woorden.
  • Maak een wachtwoord van minimaal 12 karakters. Hoe langer, hoe beter.
  • Gebruik bijvoorbeeld een gezegde, zin uit een liedje of andere zin die je goed kunt onthouden en die lastig te raden of kraken is. Bijvoorbeeld: Liever U2 dan de 6e van Beethoven! Of: Wil ik een kat of 10 honden? 
   Hanteert de website een maximum aantal wachtwoordkarakters, dan kun je bijvoorbeeld de eerste letters van elk woord instellen als je wachtwoord. Bij de eerste zin wordt het: LUdd6vB! Bij de tweede: Wieko10h?
   Je kunt ook de eerste 2 letters van elk woord uit je zin gebruiken. Dat wordt: LiU2dade6evaBe! En: Wiikeekaof10ho?
   Of plak alle woorden aan elkaar en gebruik voor elk nieuw woord een hoofdletter: LieverU2DanDe6eVanBeethoven! En: WilIkEenKatOf10Honden?
  • Gebruik voor elk account een ander wachtwoord, want ook de website waar je je account hebt, kan gehackt worden, en internetcriminelen proberen een gestolen wachtwoord vaak uit op zoveel mogelijk verschillende internetdiensten. Krijgen criminelen één wachtwoord van jou in handen, dan hebben ze niet direct toegang tot al je accounts.
  • Wijzig je wachtwoord als iemand (mogelijk) toegang heeft of toegang kan krijgen tot jouw account, bijvoorbeeld als je van anderen hoort dan ze vreemde berichtjes uit jouw naam krijgen. Verander je wachtwoord ook als de dienst waar je het account hebt, te maken heeft met een . Daarmee voorkom je dat degene die toegang heeft gekregen tot de dienst ook jouw accountgegevens kan gebruiken. Je kunt bij de dienst Have I Been Pwned? en bij de politie controleren of je e-mailadres in een gelekte database voorkomt.
  • Vind je het best lastig om je wachtwoorden te onthouden, gebruik dan een wachtwoordmanager.
  • Bij sommige accounts kun je kiezen voor extra veiligheid met tweestapsverificatie.

  Zwak en dus snel gehackt:

  • Nienke1984' (als je partner of kind zo heet, kies geen wachtwoord met daarin persoonlijke informatie)
  • 123456
  • qwerty
  • welkom01
  • voetbal123 (of een ander bestaand woord uit het woordenboek met een paar cijfers erachter)
  • 'Facebook01! of 'F@c3B0oK' (of een ander woord dat te herleiden is tot de dienst)

  Tips

  Vind je het lastig om je wachtwoorden te onthouden? Gebruik dan een wachtwoordmanager.

  ij sommige accounts kun je kiezen voor extra veiligheid met tweestapsverificatie.

 • print

  Tips voor beheer van je wachtwoorden

  Goed te onthouden zin
  Gebruik een gezegde, zin uit een liedje of andere zin die je goed kunt onthouden en die lastig te raden of kraken is. Bijvoorbeeld: Liever U2 dan de 6e van Beethoven! Of: Wil ik een kat of 10 honden? Als de zin in zijn geheel past (sommige websites hanteren een maximum aantal wachtwoordkarakters), dan kun je hem helemaal gebruiken. Anders kun je bijvoorbeeld de eerste letters van elk woord instellen als je wachtwoord. Bij de eerste zin wordt het LUdd6vB! Of kies de eerste 2 letters van elk woord uit je zin. Dat wordt bij de tweede zin Wiikeekaof10ho?

  Wachtwoordmanager
  Je kunt ook gebruik maken van een hulpmiddel: een wachtwoordmanager. Dit is een digitale 'kluis' waarin je al je wachtwoorden en gebruikersnamen kunt opslaan. Je hoeft dan alleen het wachtwoord van je wachtwoordmanager te onthouden. En bezoek je een website, dan vult de wachtwoordmanager automatisch je gebruikersnaam en wachtwoord in. 

  Uiteraard is het belangrijk om een sterk wachtwoord voor je wachtwoordmanager te kiezen. Een wachtwoordmanager genereert ook automatisch een sterk wachtwoord voor je. Je kunt de meeste wachtwoordmanagers tussen verschillende apparaten gebruiken, zoals je computer, en

  Een aantal wachtwoordmanagers op een rij (je wordt doorgelinkt):

  *Door op de links te klikken, word je naar de website in de link gestuurd. De link opent automatisch in een nieuw tabblad

 • print

  Veilig omgaan met je wachtwoord

  1. Geef je wachtwoord aan niemand
  2. Laat niemand meekijken als je je wachtwoord intypt
  3. Gebruik verschillende wachtwoorden voor verschillende diensten
  4. Wissel je wachtwoorden
  5. Laat je wachtwoord niet rondslingeren in de buurt van je computer, op je bureau of in je agenda
  6. Sla je wachtwoorden niet onbeveiligd op je computer op. Versleutel het bestand of neem een wachtwoordmanager
  7. Laat je wachtwoorden niet in de e-mail staan
  8. Geef je wachtwoord nooit aan bedrijven die er om vragen
  9. Verander je wachtwoord als een website is gehackt
  10. Sla wachtwoorden niet op in de browser

  En zorg uiteraard voor een beveiligde computer, smartphone of tablet.