Met een wachtwoord bescherm je persoonlijke en belangrijke gegevens op je computer, tablet en smartphone. Maar ook voor bijvoorbeeld je e-mailaccount, sociale media, zoals Facebook, Twitter en LinkedIn, en data in de cloud gebruik je een wachtwoord. Want je wilt voorkomen dat een vreemde je vakantiefoto’s bekijkt, je klantgegevens kopieert of via je smartphone je Facebook-vrienden een ongepast bericht stuurt. Of dat een hacker je BSN steelt en identiteitsfraude pleegt.
Wat is een sterk wachtwoord?
Antwoord:
-
print
Sterk wachtwoord: moeilijk te raden of kraken
Het meest gebruikte wachtwoord is 123456. Dat weet elke hacker. Daarom is dit het minst verstandige wachtwoord om te gebruiken. Je loopt namelijk het risico dat een hacker hiermee toegang krijgt tot je persoonlijke bestanden. Kies een sterk wachtwoord.
Je kunt een wachtwoord voor de veiligheid af en toe veranderen, maar het risico bestaat dat je je wachtwoord daardoor minder sterk wordt, bijvoorbeeld als je maar één teken verandert. Het allerbelangrijkst is dat je een sterk wachtwoord kiest.
Sterk
Een sterk wachtwoord is niet te raden door een hacker en moeilijk te kraken door een computer. Tips:- Bedenk een wachtwoord zonder voor de hand liggende woorden.
- Maak een wachtwoord van minimaal 12 karakters. Hoe langer, hoe beter.
- Gebruik bijvoorbeeld een gezegde, zin uit een liedje of andere zin die je goed kunt onthouden en die lastig te raden of kraken is. Bijvoorbeeld: Liever U2 dan de 6e van Beethoven! Of: Wil ik een kat of 10 honden?
Hanteert de website een maximum aantal wachtwoordkarakters, dan kun je bijvoorbeeld de eerste letters van elk woord instellen als je wachtwoord. Bij de eerste zin wordt het: LUdd6vB! Bij de tweede: Wieko10h?
Je kunt ook de eerste 2 letters van elk woord uit je zin gebruiken. Dat wordt: LiU2dade6evaBe! En: Wiikeekaof10ho?
Of plak alle woorden aan elkaar en gebruik voor elk nieuw woord een hoofdletter: LieverU2DanDe6eVanBeethoven! En: WilIkEenKatOf10Honden? - Gebruik voor elk account een ander wachtwoord, want ook de website waar je je account hebt, kan gehackt worden, en internetcriminelen proberen een gestolen wachtwoord vaak uit op zoveel mogelijk verschillende internetdiensten. Krijgen criminelen één wachtwoord van jou in handen, dan hebben ze niet direct toegang tot al je accounts.
- Wijzig je wachtwoord als iemand (mogelijk) toegang heeft of toegang kan krijgen tot jouw account, bijvoorbeeld als je van anderen hoort dan ze vreemde berichtjes uit jouw naam krijgen. Verander je wachtwoord ook als de dienst waar je het account hebt, te maken heeft met een datalek. Daarmee voorkom je dat degene die toegang heeft gekregen tot de dienst ook jouw accountgegevens kan gebruiken. Je kunt bij de dienst Have I Been Pwned? en bij de politie controleren of je e-mailadres in een gelekte database voorkomt.
- Vind je het best lastig om je wachtwoorden te onthouden, gebruik dan een wachtwoordmanager.
- Bij sommige accounts kun je kiezen voor extra veiligheid met tweestapsverificatie.
Zwak en dus snel gehackt:
- Nienke1984' (als je partner of kind zo heet, kies geen wachtwoord met daarin persoonlijke informatie)
- 123456
- qwerty
- welkom01
- voetbal123 (of een ander bestaand woord uit het woordenboek met een paar cijfers erachter)
- 'Facebook01! of 'F@c3B0oK' (of een ander woord dat te herleiden is tot de dienst)
Tips
Vind je het lastig om je wachtwoorden te onthouden? Gebruik dan een wachtwoordmanager.
ij sommige accounts kun je kiezen voor extra veiligheid met tweestapsverificatie.