SluitenZoeken sluiten

Wat is biometrische authenticatie? En wanneer gebruik je het?

Biometrische authenticatie is authenticatie via je vingerafdruk, een irisscan of een gezichtsscan. Dat betekent dat je je apparaat of account ontgrendelt door je vinger, oog of gezicht te gebruiken. Dat is natuurlijk heel veilig, want alleen jij hebt toegang tot jouw vingerafdruk of oog, en dit kan je nooit vergeten. Aan de andere kant is het zo dat als een database gehackt wordt, je wel je wachtwoord kan veranderen maar niet je vingerafdruk of je gezicht.

Antwoord:

  • print

    Gebruik biometrische authenticatie alleen voor het ontgrendelen van je apparaat

    Daarom gebruik je biometrische authenticatie alleen voor het ontgrendelen van een apparaat, zoals je telefoon of laptop. Je vingerafdruk, gezichtsscan en irisscan wordt dan namelijk uitsluitend op dat apparaat opgeslagen en niet op een centrale server. Dan is het veilig voor een hack want jouw vingerafdruk kan dan niet uit een database gehaald worden. 

     

    Biometrie is heel goed te gebruiken in tweestapsverificatie, het apparaat (bijvoorbeeld je mobiele telefoon) is daarbij de eerste stap. Met biometrie controleert het apparaat de toegang. Als deze verleend wordt, stuurt je mobiele telefoon een bevestiging naar de authentiserende partij. Dit is dan jouw digitale handtekening. De partij die om autorisatie vraagt, hoeft dus niet zelf het gezicht of de vingerafdruk te controleren. Het vertrouwt het apparaat dat de authenticatie doet.