SluitenZoeken sluiten

Wat is het Internet of Things?

Steeds meer apparaten vallen onder het Internet of Things en steeds meer mensen gebruiken ze, omdat ze het dagelijks leven leuker, makkelijker en veiliger kunnen maken. In Nederland zijn er 24,7 slimme apparaten per 100 inwoners. Nederland staat daarmee wereldwijd op de vijfde plek wat betreft het gebruik van Internet of Things (bron: World Economic Forum).

Antwoord:

  • print

    Internet of Things

    Onder het Internet of Things (IoT), 'internet der dingen' in het Nederlands, vallen alle 'slimme' apparaten die met internet verbonden zijn. Deze apparaten kunnen hun omgeving monitoren, gegevens verzamelen, statussen doorgeven, instructies ontvangen en zelf actie ondernemen op basis van de gegevens die ze verzamelen. Voorbeelden van deze apparaten zijn een webcam, babyfoon, ijskast, thermostaat, printer, verlichting, horloge, wasmachine, auto en apparatuur voor netwerkopslag (NAS). De computer, tablet en smartphone vallen hier niet onder.

    Als je slimme apparaten niet goed configureert (instelt), ontstaat het risico dat je apparaten direct vanaf internet te benaderen zijn. Cybercriminelen kunnen zo de informatie die is opgeslagen in deze apparaten opvragen of veranderen. Ook is je apparaat, afhankelijk van het type, mogelijk op afstand te bedienen.