SluitenZoeken sluiten

Mijn bedrijf heeft iets gekocht, maar de webwinkel blijkt vals

Per maand worden 15 tot 20 valse webwinkels offline gehaald. De nationale politie ontvangt per webwinkel gemiddeld 40 klachten van oplichting. Dat betekent dat er per maand zes- tot achthonderd internetters slachtoffer worden. Ook ondernemers. Je bent dus niet de enige, maar vervelend is het natuurlijk wel. Sommige valse webwinkels zijn exacte kopieën van bestaande webwinkels. Vooral de websites van elektronicabedrijven zoals Dixons en Computerland zijn populair onder cybercriminelen.

Oplossing:

 • print

  Keurmerk Thuiswinkel.org controleren van leverancier

  Cybercriminelen worden steeds beter in het kopiëren van webwinkels van bekende merken zoals Dixons en Computerland. Ook ontwerpen ze zelf websites met een betrouwbare en veilige uitstraling. Alles wordt gedaan om nietsvermoedende consumenten te verleiden een bestelling te plaatsen en ze op die manier geld afhandig te maken. Een voorbeeld hiervan is het plaatsen van het Thuiswinkel Waarborg logo op een valse website. Op Thuiswinkel.org lees je precies hoe je kunt controleren of een webshop het logo terecht gebruikt*.

  *Door op de link te klikken, word je naar de website in de link gestuurd. De link opent automatisch in een nieuw tabblad

   

 • print

  Klacht indienen over product of dienst voor je bedrijf

  Als je een klacht hebt over een product of dienst, moet je deze eerst zelf aan de verkoper voorleggen. Is je klacht niet naar tevredenheid opgelost? Dan biedt Thuiswinkel.org klachtenbemiddeling. Ook als de webwinkel geen lid is. Kijk hiervoor op de pagina 'Klacht indienen'* van Thuiswinkel.org.

  *Door op de link te klikken, word je naar de website in de link gestuurd. De link opent automatisch in een nieuw tabblad

 • print

  7 tips voor veilig zakelijk online winkelen

  • Beoordeel voor jezelf of je de website waar je iets wilt kopen vertrouwt. 
   Bevat de website contactinformatie, ziet de pagina er verzorgd uit? Klopt het KvK-nummer? In welk land is het bedrijf gevestigd, ken je het bedrijf? Ben je het eens met het verzend- en retourbeleid? Een professionele uitstraling zegt niet alles, maar kan wel een aanwijzing zijn dat het een professioneel bedrijf betreft.
  • Via vergelijkingssites, zoals www.vergelijk.nl*,  www.kieskeurig.nl* of www.beslist.nl* kun je de feedback van andere klanten van de webwinkel lezen. 
   Veel positieve beoordelingen is een indicatie dat de webwinkel veilig is.
  • Via de Online ShopScan van Consuwijzer kun je checken of een webwinkel OK is*.
  • Een waarborg of keurmerk kan er op duiden dat het om een erkend veilige webwinkel gaat.
   Een van de bekendste keurmerken in Nederland is het Thuiswinkel.org keurmerk. Kijk voor meer informatie over dit keurmerk op de website van Thuiswinkel.org*. Andere keurmerken zijn het Qshops Keurmerk* en WebwinkelKeur*.
  • Controleer op de website van de uitgever van het keurmerk of deze het keurmerk ook daadwerkelijk aan die webwinkel heeft verstrekt. 
   Controleer van een keurmerk ook wat de betekenis is, bijvoorbeeld door te kijken of het keurmerk voorkomt op de lijst van ConsuWijzer*.
  • Controleer of je gebruik maakt van een beveiligde internetverbinding
   Voor het verzenden van gevoelige informatie, zoals je creditcardgegevens, is het belangrijk dat je gebruik maakt van een beveiligde internetverbinding. Bij een beveiligde internetverbinding staat er https://adreswebsite in de adresbalk van je in plaats van het normale http://adreswebsite. De letter 's' staat voor 'secure' (Engels voor veilig). Bij de meeste browsers zie je ook een slotje in de adresbalk of onderin in het browserscherm.
  • Let op dat je alleen een vakje aanvinkt voor akkoord met de algemene voorwaarden, de privacyverklaring en het ontvangen van nieuwsbrieven als je deze daadwerkelijk gelezen en begrepen hebt.

  *Door op de links te klikken, word je naar de website in de link gestuurd. De link opent automatisch in een nieuw tabblad