SluitenZoeken sluiten

Hoe weet ik of mijn gegevens gelekt zijn bij een datalek?

Bij een datalek worden persoonlijke gegevens met anderen gedeeld wanneer dat niet de bedoeling is. Dat kan gebeuren door slechte beveiliging of menselijke fouten, maar ook door een hack (online inbraak). Met name bedrijven worden hier steeds vaker door getroffen, waarbij persoonsgegevens van klanten in verkeerde handen vallen. Denk aan namen, e-mailadressen en telefoonnummers. Voor cybercriminelen zijn deze gegevens interessant, omdat zij deze kunnen doorverkopen. Wanneer je gegevens voorkomen in een datalek, betekent het niet gelijk dat ze ook zijn doorverkocht. Dat is ook niet altijd te achterhalen.

Antwoord:

  • print

    Hoe weet ik of mijn gegevens gelekt zijn bij een datalek?

    Er zijn verschillende websites die kunnen checken of jouw gegevens zijn gelekt bij een datalek. Bijvoorbeeld:

    - Have I been pwned* (Engels)

    - Scatteredsecrets* (Engels)

    - Identity theft checker* (Nederlands)

    Hoe het werkt is simpel. Je vult je e-mailadres, wachtwoord of telefoonnummer in en de website scant het internet om te zien of deze gegevens voorkomen in een datalek. Deze scan duurt vaak maar enkele seconden. Zijn je gegevens gelekt? Dan krijg je een overzicht te zien van wanneer dit is gebeurd en om welke accounts het gaat. Ook krijg je advies over de stappen die je moet ondernemen. Het is niet altijd te achterhalen of je gegevens ook daadwerkelijk zijn gelekt naar derden. Hoe dan ook is het altijd verstandig om de wachtwoorden van je accounts te veranderen. Stel hiervoor een sterk wachtwoord in, hier lees je hoe je dat doet.

    *Door op de links met een sterretje te klikken, word je naar een externe website gestuurd. De link opent automatisch in een nieuw tabblad.