SluitenZoeken sluiten

F-Game

F-Game betekent letterlijk fraudegame. Het is een vorm van online fraude door jongeren. Ze proberen grote sommen geld van slachtoffers te stelen. 

Antwoord:

 • print

  F-Game

  F-Game is een vorm van online oplichting. Jongeren zien deze criminele activiteiten als een soort ‘spel’ waarbij ze grote geldbedragen van mensen stelen.

  Voorbeelden van deze online oplichting zijn hulpvraagfraude (ook wel WhatsAppfraude), Marktplaatsfraude of bankhelpdeskfraude. Vooral bankhelpdeskfraude komt vaak voor. De fraudeur (vaak onder de 21) belt het slachtoffer (vaak 60-plusser) en doet zich voor als bankmedewerker. Zo probeert hij geld te stelen. Daar heeft hij handige tools, belscripts en handleidingen voor die hij op sociale media, zoals Telegram, kan krijgen. 

  Influencers en rappers moedigen de criminele activiteiten aan op socialmediaplatformen zoals Tiktok en Snapchat. Ze maken het plegen van internetfraude met hippe straattaal interessant.

  Zo is een ‘spitta’ een ‘geldezel’ die zijn bankpas uitleent. Zo kan de crimineel voor een korte periode gestolen geld op de rekening van de geldezel storten of met het uitgeleende pasje pinnen. Een geldezel kan ook gevraagd worden om geld over te maken naar een (buitenlandse) rekening. Een percentage van het gestorte geld mag hij of zij dan zelf houden.

  Een geldezel is vaak slachtoffer van chantage en dreiging. De kans dat hij door de politie wordt gepakt is groot. Dat geldt ook voor de ‘nipper’ die het geronselde geld inwint. 

  ‘Mapsers’ en Lebbers’ zijn criminelen die mensen anoniem appen en bellen. De ‘Bonker’ is de leider van het geheel. Hij stort het geld van de ene rekening naar de andere en bevindt zich vaak onder de radar. Zulke personen zijn door VPN-verbindingen en externe locaties moeilijk op te sporen.

  Aangezien socialmediaplatformen voor iedereen toegankelijk zijn, bestaat het gevaar dat jongeren in aanraking komen met F-Game en cybercrime en zich ertoe laten verleiden om eraan mee te doen.

  Lees meer over WhatsApp fraude of hulpvraagfraude.

  *Door op de link te klikken, word je naar de website in de link gestuurd. De link opent automatisch in een nieuw tabblad.