SluitenZoeken sluiten

Wat is pig butchering?

Pig butchering is een combinatie van datingfraude en beleggingsfraude. Pig butchering betekent in het Nederlands het slachten van het vetgemeste varken.

Antwoord:

  • print

    Pig butchering

    Bij pig butchering doet een cybercrimineel zich op een datingapp voor als succesvolle zakenman of aantrekkelijker rijke vrouw. Hij of zij probeert je over te halen om te gaan investeren in crypto.

    Vetgemest en kaalgeplukt

    Bij pig butchering manipuleren cybercriminelen hun slachtoffer net zolang tot ze een vertrouwensband of zelfs liefdesband hebben opgebouwd. Daardoor is het slachtoffer bereid om een duizenden of honderdduizenden euro’s over te maken. Daar komt ook de verwijzing naar pig butchering (slachten van het vetgemeste varken) vandaan. Het slachtoffer wordt eerst vetgemest met een klein financieel succesje en liefdevolle berichten en wordt daarna volledig kaalgeplukt.

    Grote criminele organisaties

    Achter de fraude zitten veelal grote criminele organisaties. De oplichters zijn vaak slachtoffer van mensenhandel. Ze worden gelokt via nepvacatures in het buitenland op sociale media. Na aankomst worden ze verhandeld en gevangen gehouden door criminelen, die de centra runnen van waaruit de fraude plaatsvindt. Pig butchering begon in 2018 in China, maar heeft zich vanuit China heeft verspreid naar landen met een zwakke rechtsstaat, zoals Myanmar, Cambodja en Laos.

    Wat kun je zelf doen?

    Je kunt cybercriminelen herkennen aan een aantal kenmerken.

  • print

    Dit zijn kenmerken waar je een online oplichter aan herkent

    Cybercriminelen investeren veel tijd en geld om mensen te kunnen oplichten. Ze zijn goed georganiseerd en kennen de kwetsbaarheden van specifieke doelgroepen goed. Hoewel online oplichters nieuwe manieren blijven bedenken, zien we dat de aanpak in de kern vaak hetzelfde is. De belangrijkste kenmerken waaraan je (het profiel van) een oplichter kan herkennen zijn:

    • Degene met wie je praat, woont in een ander land of ver van je vandaan.
    • Het profiel lijkt te mooi om waar te zijn of bevat weinig foto's.
    • Degene met wie je praat, vraagt je om geld.
    • Degene met wie je praat, heeft het over mogelijkheden om te investeren en blijft je aansporen om mee te doen.
    • Degene met wie je praat, heeft altijd smoesjes om je niet persoonlijk te ontmoeten.
    • Degene met wie je praat, geeft je extreem veel aandacht, complimenten en (soms) cadeautjes, dit heet ‘lovebombing’.
    • Degene met wie je praat, schrijft vaak in slecht Nederlands of Engels. Cybercriminelen houden zich niet aan landsgrenzen, maar gaan van overal ter wereld te werk