DALL-E is software die AI-technologie (artificial intelligence) gebruikt om afbeeldingen te genereren.
Wat is DALL-E?
Antwoord:
-
print
DALL-E
Gebruikers kunnen afbeeldingen laten maken op basis van korte teksten. DALL-E is ontwikkeld door OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT. De naam DALL-E is een samenvoeging van de beroemde surrealistische kunstenaar Salvador Dalí en het Pixar-personage WALL-E.
Risico’s van DALL-E
Met tools als DALL-E liggen er ook gevaren op de loer. Als iedereen fotorealistische beelden kan maken, dan zitten daar ook mensen met verkeerde bedoelingen tussen. Zij kunnen nepbeelden maken om bijvoorbeeld fake news te verspreiden.
DALL-E* werkt op basis van generatieve AI.
-
print
Generatieve AI
Bij generatieve AI geef je een opdracht of stel je een vraag. Dat heet een prompt. Een AI-model interpreteert deze opdracht of vraag en maakt dan het antwoord, het stukje tekst, de afbeelding of het gedicht waar je om vroeg. Dit doet hij op basis van data waarmee het model is getraind. De uitkomst of het antwoord is dus gebaseerd op die data. Elke gebruiker van generatieve AI voegt door zijn vraag of opdracht dus ook informatie (data) toe.
Als je ChatGPT vraagt wat generatieve AI is, krijg je het volgende antwoord:
Generatieve AI verwijst naar een categorie van kunstmatige intelligentie (AI) algoritmes en modellen die in staat zijn om nieuwe inhoud te genereren, zoals afbeeldingen, tekst, audio, of andere vormen van data. Deze modellen worden getraind op grote datasets en kunnen inhoud genereren die vaak niet te onderscheiden is van wat een mens zou kunnen maken.
Soorten informatie
Generatieve AI-modellen kunnen teksten maken op basis van een moeilijke opdracht, afbeeldingen genereren op basis van een omschrijving, audio genereren op basis van een omschrijving van een bepaalde muziekstijl en code genereren voor computerprogramma’s.
Voorbeelden van generatieve AI-modellen
- ChatGPT* en Bard* voor teksten
- DALL-E*, Stable Diffusion* en Midjourney* voor beeld
- Boomy* voor muziek
De gevaren van generatieve AI
Een risico van generatieve AI is de privacy van de gebruiker. Sommige AI-tools, zoals de nieuwe AI-functie bij Bing, verzamelen je invoergegevens en verkopen die. Zo kan het bedrijf je producten en diensten verkopen.
ChatGPT verkoopt je gegevens niet, maar bewaart wel alle gesprekken die binnen het platform worden gegenereerd. Vervolgens gebruikt het die gegevens om het algoritme te blijven trainen. Informatie uit jouw vraag kan dan terugkomen in het antwoord voor iemand anders. Als jij bijvoorbeeld in je Sinterklaasgedicht wil laten terugkomen dat je zus Ineke een kat heeft die Taco heet, kan iemand anders vragen hoe de kat van Ineke heet en het antwoord Taco krijgen.
Hoe gebruik je generatieve AI?
Als je generatieve AI goed wil gebruiken, moet je vooral weten hoe je goede opdrachten kunt formuleren. En je moet iets over het onderwerp weten, want de uitkomst is niet 100 procent betrouwbaar. Je moet dus altijd controleren wat een AI-model voor je heeft gemaakt en dit eventueel aanpassen.
Hoe werkt generatieve AI?
Generatieve AI steunt op deep learning, een soort machine learning dat het menselijk brein nabootst bij het verwerken van gegevens en het maken van patronen om beslissingen te nemen. In deep learning-modellen zitten ingewikkelde structuren, genaamd kunstmatige neurale netwerken. Deze netwerken bestaan uit veel verbonden lagen die informatie verwerken en doorgeven, en ze imiteren de neuronen in het menselijk brein.
*Door op de links te klikken, word je naar de website in de link gestuurd. De link opent automatisch in een nieuw tabblad.