SluitenZoeken sluiten

Hoe herken ik een onveilig wifi-netwerk?

Op veel plaatsen kun je gebruikmaken van een wifi-netwerk. Denk aan winkels, restaurants, hotels, stations en treinen, bussen en vliegvelden.

Antwoord:

 • print

  Onveilige wifi-netwerken zijn moeilijk te herkennen

  Of een wifi-netwerk veilig is, kun je niet zomaar zien. Je weet niet hoe de aanbieder van het openbaar wifi-netwerk alles heeft ingesteld en hebt technische kennis over wifi-netwerken nodig om de veiligheid te kunnen inschatten. Bovendien is een openbaar wifi-netwerk vaak niet beveiligd door een expert in cybersecurity. 

  Databundel of VPN
  Ga er daarom vanuit dat een openbaar wifi-netwerk nooit veilig is, of je nu een gebruikersnaam en wachtwoord gebruikt of niet. Je kunt beter gebruikmaken van je databundel (4G of 5G). Of zorg voor een VPN (Virtual Private Network), waarmee je een beveiligde verbinding maakt tussen jouw apparaat (computer, tablet en smartphone) en het openbare wifi-netwerk. Zo ben je afgeschermd online en kan een cybercrimineel niet zomaar bij de informatie die je ontvangt of verstuurt. Ook kun je dan Facebook en X gebruiken in landen waar deze diensten zijn geblokkeerd.

  Geen persoonlijke gegevens via openbare wifi
  Wil je toch gebruikmaken van een openbaar wifi-netwerk? Gebruik het dan bijvoorbeeld niet om om te internetbankieren of andere online activiteiten doet waar persoonsgegevens of inloggegevens aan te pas komen.