SluitenZoeken sluiten

Hoe veilig zijn wifispots van mijn provider?

Heb je een internetprovider die een wifispot aanbiedt, dan kan dit erg handig zijn voor andere abonnees van de provider en voor jezelf. Kijk even goed of je te maken hebt met een versleutelde verbinding.

Antwoord:

 • print

  Verschil tussen Ziggo en KPN

  De internetproviders Ziggo en KPN bieden je als klant wifispots aan. Daarmee kun je modem als hotspot instellen: je stelt je modem open voor andere klanten van jouw provider, zodat zij gebruik kunnen maken van je wifinetwerk. Andersom kun jij ook gebruikmaken van de wifi van andere abonnees bij dezelfde internetprovider. Wifispots en je eigen internetverbinding zijn van elkaar gescheiden doordat elke verbinding een eigen signaal heeft. Je merkt er daardoor niets van als andere klanten van je provider gebruikmaken van je modem.

  Beveiliging van wifispots
  Bij wifispots log je in met een gebruikersnaam en wachtwoord. Wifispots zijn daardoor veel veiliger dan open wifi-netwerken (zonder wachtwoord). Maar er is wel verschil tussen Ziggo en KPN. Wifispots van Ziggo werken via een volledig versleutelde draadloze verbinding. Een cybercrimineel zou alleen onleesbare data in handen kunnen krijgen. Je kunt er met een gerust hart mee internetbankieren. Wifispots van KNP lopen via een niet-versleutelde verbinding en moet je daarom zien als een gewoon openbaar wifi-netwerk: niet veilig. Wel biedt KPN tips om veiliger te internetten via de open wifispot, zoals een VPN-verbinding opzetten.

  Wifispot instellen
  Op de website van je internetprovider vind je alle informatie over hoe je je modem als hotspot kunt instellen:


  *Door op de links te klikken, word je naar de website in de link gestuurd. De link opent automatisch in een nieuw tabblad