SluitenZoeken sluiten

Wat is een openbaar wifi-netwerk?

Openbare wifi is heel aantrekkelijk om te gebruiken. Het wordt op veel plekken aangeboden en je maakt er heel gemakkelijk verbinding mee op je laptop, smartphone of tablet. Maar zorg ervoor dat je weet hoe je via een openaar wifi-netwerk veilig kunt internetten.

Antwoord:

  • print

    Openbaar wifi-netwerk

    Dankzij wifi kun je met een computer, tablet of smartphone draadloos internetten. Thuis, maar ook op plekken waar een zogenoemd openbaar wifi-netwerk wordt aangeboden, zoals een café, hotel, camping en vliegveld. Iedereen kan en mag zonder gebruikersnaam of wachtwoord een openbaar wifinetwerk gebruiken.

    Het gebruik van een open wifi-netwerk is nooit veilig. Soms is het wel van een wachtwoord voorzien, maar dat kan elke bezoeker krijgen. Ook een hacker. En voor een hacker is het heel eenvoudig om je smartphone, tablet of computer voor de gek te houden. Een hacker kan met speciale apparatuur een netwerk aanmaken met de naam van het openbare wifinetwerk waar jouw apparaat vervolgens verbinding mee maakt. Jij merkt daar niets van, maar wat er gebeurt is dat je internet- en dataverkeer via het netwerk van de hacker gaat. Hij heeft vervolgens toegang tot heel veel gegevens op je apparaat. Deze gegevens kan hij gebruiken om identiteitsfraude te plegen, in te inloggen op je e-mail of Facebook-account en DigiD-accounts te onderscheppen.

    Als je openbare wifi wilt gebruiken, zorg dan voor een Virtual Private Network (VPN) om veilig te internetten. Of kies ervoor toch je databundel (3G of 4G) te gebruiken.