Voor het verzenden van persoonlijke informatie, zoals de inloggegevens van je bank en creditcardgegevens, is het belangrijk dat je gebruik maakt van een beveiligde verbinding met je bank. Bij een beveiligde verbinding staat er https://adreswebsite in de adresbalk van je browser in plaats van het normale http://adreswebsite. De letter 's' staat voor 'secure' (Engels voor veilig). Ook zie je een slotje in een groen balkje in de adresbalk of onderin in het browserscherm. als je op het slotje klikt kun je zien of je daadwerkelijk verbinding hebt met de juiste website. Ontbreekt de https:// of het slotje? Of staat er een vreemde naam als je op het slotje klikt? Verlaat dan de website en tik de URL nog een keer in.
Ik zie geen slotje
Oplossing:
-
print
Veilig internetbankieren in 5 stappen
- Houd je beveiligingscodes geheim
- Zorg ervoor dat je bankpas nooit door een ander gebruikt wordt
- Zorg voor een goede beveiliging van de apparatuur die je gebruikt voor je bankzaken
- Controleer je bankrekening
- Meld incidenten direct aan de bank en volg aanwijzingen van de bank op.
Op de website www.veiligbankieren.nl* vind je een toelichting op deze veiligheidsregels*.
*Door op de links te klikken, word je naar de website in de link gestuurd. De link opent automatisch in een nieuw tabblad
-
print
Website met groen slotje en https niet altijd legitiem
Een website met een groen slotje en https in de adresbalk is niet altijd legitiem. Waar je tot voor kort dus een phishingwebsite kon herkennen aan de aan- of afwezigheid van deze twee kenmerken, omdat het idee was dat valse website toch niet zouden betalen voor een TLS-certificaat, gaat dit advies niet meer op. Dit komt mede doordat TLS-certificaten (beveiligingscertificaat) ook gratis beschikbaar zijn waardoor het voor valse websites aantrekkelijk is geworden zo'n certificaat te plaatsen. De valse website is dan dus wel geverifieerd, maar nog steeds niet betrouwbaar.