SluitenZoeken sluiten

Is internetbankieren via openbare wifi veilig?

Op veel plaatsen kun je met je , of laptop gebruikmaken van een openbaar wifi-netwerk. Denk aan cafés, restaurants, campings, hotels, winkels en vliegvelden.

Antwoord:

 • print

  Internetbankieren: niet via openbare wifi

  Draadloos internetten via een openbaar wifi-netwerk is niet veilig, ook niet als je inlogt met een wachtwoord. Op een openbaar wifi-netwerk kan een crimineel toegang krijgen tot je apparaat en achter persoonlijke en belangrijke gegevens komt, zoals je inloggegevens voor internetbankieren. Het is dan ook af te raden te internetbankieren via onbeveiligde of onbekende wifi-netwerken zoals op openbare plekken vaak het geval is.

  Gebruik een VPN
  Met een VPN (Virtual Private Network) leg je een beveiligde verbinding aan tussen jouw apparaat (computer, tablet en smartphone) en het internet. Je kunt dan gewoon gebruikmaken van openbare wifi, omdat je bent afgeschermd online.

  Gebruik je databundel
  Een andere optie is internetbankieren via de databundel (3G of 4G) van je provider. Dit kost je geld, maar is ook veilig. Je kunt er dan ook voor kiezen om tijdelijk van je smartphone een hotspot te maken waar je je tablet of computer mee laat verbinden om te kunnen internetbankieren.

  App
  Als het echt niet anders kan dan te internetbankieren via openbare wifi, gebruik dan in ieder geval de app van je bank op je smartphone of tablet. En let goed op of er niets geks gebeurt, zoals een bedrag of rekeningnummer dat verandert.