SluitenZoeken sluiten

Hoe kan ik veilig internetbankieren op mijn computer?

Even de energierekening betalen of je rekeningoverzicht bekijken om te zien hoeveel geld je deze maand over hebt. Dankzij internetbankieren hoef je nooit meer naar de bank en heb je altijd toegang tot je rekeningen. Banken werken samen en doen er alles aan om internetbankieren veilig te houden en criminaliteit te voorkomen. Toch heeft maar 64% van de mensen vertrouwen in de veiligheid van internetbankieren (bron: Alert Online). Je kunt zelf een aantal dingen doen om veilig te internetbankieren.

Antwoord:

 • print

  Veilig internetbankieren in 8 stappen

  Mobiel bankieren en je bankrekening bekijken via een op je smartphone of tablet is veilig, zeker ten opzichte van internetbankieren via een browser op een openbaar . Wil je internetbankieren met een computer, let dan op het volgende.

  1. Ga je met je computer internetbankieren via de website van de bank, gebruik dan een beveiligd of vaste internetverbinding. Let er bij het inloggen op dat er https voor het webadres van je bank staat in plaats van het normale http. De letter 's' staat voor 'secure' (Engels voor veilig), het is een beveiligde verbinding. Het is sterk af te raden via openbare wifi te internetbankieren, omdat dit niet veilig is.
  2. Kijk daarnaast of je de letters van je bank in groene letters ziet staan. Ook dit is een teken dat je echt op de website van je bank zit. In sommige browsers die je een groen slotje voor de naam van de bank staan. Als je op het slotje klikt, kun je zien of je daadwerkelijk verbinding hebt met de juiste website en niet met een nepwebsite van criminelen.
  3. Ontbreekt de https:// of het slotje? Of staat er een vreemde naam als je op het slotje klikt? Verlaat dan de website en tik het webadres nog een keer in.
  4. Houd je beveiligingscodes en de inlogcodes geheim
  5. Zorg ervoor dat niemand anders je bankpas gebruikt
  6. Zorg voor een goede beveiliging van de apparatuur die je gebruikt voor je bankzaken
  7. Controleer regelmatig je bankrekening om te zien of er geen voor jou onbekende afboekingen bij staan
  8. Meld incidenten direct aan de bank en volg aanwijzingen van de bank op.


  Op de website www.veiligbankieren.nl* vind je een toelichting op deze veiligheidsregels*.

  *Door op de links te klikken, word je naar de website in de link gestuurd. De link opent automatisch in een nieuw tabblad