SluitenZoeken sluiten

Hoe kan ik veilig gastwifi aanbieden?

Je wilt gasten graag een veilige wifi toegang bieden. Openbare wifi is onveilig voor gasten van je bedrijf als ze zelf geen VPN-verbinding gebruiken.

 

Antwoord:

 • print

  Publicroam

  Met de dienst Publicroam kun je op een betaalbare manier veilig en gebruiksvriendelijk gastwifi aanbieden, ongeacht je apparatuur of netwerkleverancier. Er worden geen gebruiksgegevens verzameld en er wordt niet verdiend aan gebruikers. De dienst wordt gefinancierd uit bijdragen van deelnemende organisaties.

  Een bezoeker die gebruik wil maken van Publicroam, maakt eenmalig met zijn mobiel, tablet of laptop een account aan. Stichting Publicroam voet dan een aantal controles  uit. Als de bezoeker en het apparaat worden vertrouwd, ontvangt de bezoeker een SMS terug met een toegangscode. Na het invoeren van deze code logt het apparaat in het vervolg automatisch in bij alle vertrouwde toegangspunten, op alle aangesloten locaties. 

  Wanneer een toegangspunt of een apparaat niet meer vertrouwd wordt, is automatische toegang niet meer mogelijk: onveilige, onbekende apparaten, bezoekers of wifipunten worden geweerd. Zij kunnen zich niet opnieuw aanmelden.

  Technisch gezien gebruikt Publicroam WPA2-Enterprise, de meest veilige vorm van wifi op dit moment. Om te controleren of een apparaat of wifi-toegangspunt vertrouwd wordt een gedeeld authenticatie knooppunt gebruikt dat gebruik maakt van RADIUS: Remote Authentication Dial-In User Service. Dit protocol wordt door vrijwel alle wifi-netwerken ondersteund. De aangesloten organisaties delen dit knooppunt, in beheer bij de Stichting Publicroam. En via dit knooppunt wordt gecontroleerd of een toegangspunt, apparaat of gebruiker vertrouwd is.