SluitenZoeken sluiten

Wat is een geldezel?

Steeds meer mensen worden geronseld door criminelen om via hun rekening geld wit te wassen. 

Antwoord:

 • print

  Iemand die geld witwast via zijn eigen rekening

  Geldezel of Money mule

  Een geldezel (ook wel katvanger) of money mule is iemand die via zijn eigen rekening geld witwast voor een crimineel. Criminelen werven meestal jongeren (scholieren en studenten) door een stevige beloning te beloven en geven aan dat het makkelijk geld verdienen is. De geldezel hoeft ‘alleen maar’ zijn bankrekening uit te lenen.

  Hoe werkt het?

  Pinpas uitlenen

  De crimineel stort gestolen geld (vaak verkregen via phishing of hulpvraagfraude) voor een korte periode op de rekening van de geldezel. Vervolgens pint de crimineel het geld van je rekening met de uitgeleende pinpas. Een percentage van het gestorte geld mag de geldezel houden.

  Geld overmaken
  De crimineel stort gestolen geld (vaak verkregen via phishing of hulpvraagfraude) voor een korte periode op de rekening van de geldezel. Vervolgens moet de geldezel het geld overmaken naar een (buitenlandse) rekening. Een percentage van het gestorte geld mag de geldezel houden.

  Veiligbankieren.nl legt in 1 minuut uit wat een geldezel of money mule is: Wat is een geldezel?

  Wat gebeurt er als je wordt betrapt?

  Door een geldezel in te zeten is de identiteit van de crimineel moeilijk te achterhalen. Maar de geldezel is wel goed te achterhalen. De pakkans is echt heel hoog. Geldezels draaien op voor de geleden schade en worden strafrechtelijk vervolgd. Dat betekent dat ze een flinke schuld opbouwen en dat ze een strafblad hebben. Ook mogen ze acht jaar lang geen gebruik maken van de diensten van de bank, dus geen lening afsluiten of zelfs een bankrekening openen.

  Word geen geldezel!

  Let op als:

  • Iemand je betaalpas (en pincode) wil lenen;
  • Iemand (via e-mail of sociale media) je een goed betaalde baan aanbiedt voor een paar uurtjes werk;
  • Een liefdadigheidsinstelling, een goede vriend of een internetliefde je vraagt een bedrag door te boeken dat je binnenkort ontvangt;
  • Een koper aan wie je iets hebt verkocht via een veilingsite, maakt twee keer het aankoopbedrag over. Vervolgens vraagt hij of zij of je het teveel betaalde geld op een andere rekening dan waar mee betaald is, over te maken.

  Ben je er toch in getrapt?

  Of maak je je zorgen over een ander?

  • Bel de Politie op 0900-8844 (bij spoed op 112);
  • Anoniem kan dan via 0800-7000 of via meldmisdaadanoniem.nl;
  • Meld het bij je bank;
  • Op de website van Slachtofferhulp vind je informatie over wat je kan doen als je geldezel bent geworden en ermee wilt stoppen.