Meer dan 140.000 jongeren worden via telefoon of computer gepest (bron: CBS, januari 2020). Pesten op internet, cyberpesten, komt steeds vaker voor en gebeurt op verschillende manieren op sociale media, zoals Facebook, YouTube, X en Instagram. Vaak is de pestkop een bekende: 66% van de slachtoffers tussen de 15 en 25 jaar van cyberpesten, kent de dader (bron: CBS).
Ik word online gepest
Oplossing:
-
print
Wat te doen als je online gepest wordt?
Online gepest worden doet net zoveel pijn als offline gepest worden. Het kan zelfs nog harder zijn, doordat de pesters zich achter een scherm verschuilen. Wat kan je doen als je hier slachtoffer van bent?
- Praat erover. Het is heel belangrijk dat je hier niet in je eentje mee blijft rondlopen. Neem iemand in vertrouwen, het liefst een volwassen iemand. Dit kunnen je ouders of verzorgers zijn, maar ook een leraar of lerares op school.
- Blokkeer de personen die jou online lastigvallen.
- Als je ernstig wordt gepest en er gebeuren strafbare dingen, doe dan aangifte bij de politie*. Onder het kopje "Geweld, bedreiging of discriminatie" kun je meer informatie vinden over vervelende dingen die je kunt zien of meemaken op het internet. Verzamel voor een aangifte of melding zoveel mogelijk bewijs. Denk hierbij aan gebruikersnamen, accounts en screenshots van gesprekken.
- Als er strafbare dingen gebeuren, kan je de berichten of accounts ook rapporteren bij het socialmediaplatform.
Op Meldknop.nl* vind je nog meer informatie over organisaties die jou kunnen helpen als je online wordt gepest.
*Door op de links te klikken, word je naar de website in de link gestuurd. De link opent automatisch in een nieuw tabblad
-
print
Zo blokkeer je iemand die je lastigvalt op social media.
Als iemand je lastig valt op social media, via WhatsApp of op een datingsite, is het verstandig om diegene te blokkeren. Alle platforms bieden je die mogelijkheid, alleen is het soms even zoeken waar de informatie te vinden is. Hieronder vind je de directe links om iemand te blokkeren: