SluitenZoeken sluiten

Wat is grooming?

Grooming is wereldwijd een groeiend probleem. In Nederland is grooming strafbaar sinds 2010. Maar er zijn ook veel landeren die nog geen wet- en regelgeving hebben met betrekking tot online grooming.

Antwoord:

 • print

  Digitaal kinderlokken is strafbaar

  Grooming is digitaal kinderlokken. Een volwassene doet zich jonger voor en probeert via internet het vertrouwen te winnen van minderjarigen. Meestal maar met één doel: seks. De volwassene probeert seksueel contact af te dwingen of een kind seksuele handelingen te laten doen voor een webcam. In onderstaande animatie van het NCRV-programma 'Altijd wat' wordt duidelijk uitgelegd wat grooming is.

  Grooming melden
  Is je kind slachtoffer geworden van grooming, dan kun je hiervan samen met je kind een melding maken op de website van HelpWanted*. De melding kan helpen om de cyberlokker te stoppen en helpt mee om andere kinderen te beschermen. HelpWanted is ook elke werkdag tussen 16.00 en 19.00 uur bereikbaar via de chat* om melding te maken van grooming.

  Aangifte doen
  Het is strafbaar voor volwassenen om minderjarigen online te benaderen om een afspraak te maken voor het hebben van (cyber)seks. Naast een melding maken kun je ook aangifte van grooming doen. Ga dan naar de pagina 'Contact met de politie'* van de website Meldknop.nl*.

  *Door op de links te klikken, word je naar de website in de link gestuurd. De link opent automatisch in een nieuw tabblad