SluitenZoeken sluiten

Mijn kind heeft een eigen smartphone

Kinderen van nu groeien op in een wereld waar niet meer zijn weg te denken. Zo heeft 92% van de kinderen tussen de 10 en 18 jaar een mobiele telefoon (bron: Mijn Kind Online). Mobiele apparaten bieden kinderen via internet en sociale media de mogelijkheid om beter te leren, informatie op te zoeken, het nieuws bij te houden en contact te maken met vrienden en familie. Mogelijkheden die je je kind niet wilt onthouden, maar het moet wel veilig en verantwoord gebeuren.

Oplossing:

  • print

    Maak afspraken met je kind

    Net als bij het gebruik van internet is het ook bij het gebruik van een smartphone en tablet belangrijk om afspraken te maken over dit gebruik (hoe lang, waarvoor). Gelukkig doet 73% van de ouders ook afspraken met hun kinderen over het omgaan met digitale veiligheid (bron: Alert Online). Want je wilt niet dat je kind geconfronteerd wordt met materiaal waar het nog niet aan toe is. Denk aan seksfilms op pornowebsites en gewelddadige filmpjes op YouTube. Ook wil je voorkomen dat je kind online in contact komt met onbekenden die uit zijn op (cyber)seks.

    Het gebruik van mobiele apparaten moet niet alleen veilig, maar ook verstandig gebeuren. Hiermee voorkom je dat je kind urenlang online is. Of dat je aan het eind van de maand een hoge telefoonrekening krijgt omdat je kind, bewust of onbewust, allerlei in-app aankopen heeft gedaan. Maak ook afspraken wie de rekening betaalt aan het einde van de maand (jongeren onder de 18 kunnen bij de meeste providers vaak zelf geen abonnement afsluiten).