SluitenZoeken sluiten

Hoe zorg ik voor een goede basisbeveiliging?

Met een goede basisbeveiliging van je apparaten zoals je desktop, laptop, smartphone en tablet kun je virussen en andere malware zoveel mogelijk buiten de deur houden.

Antwoord:

  • print

    Basisbeveiliging

    Toegangscode op je apparaat
    Bescherm ten eerste de ‘voordeur’ van je apparaat door een sterk wachtwoord in te stellen. Zorg voor minimaal 12 karakters, want hoe langer, hoe lastiger is het wachtwoord te raden of kraken. Gebruik bijvoorbeeld een gezegde, zin uit een liedje of andere zin die je goed kunt onthouden. Bijvoorbeeld: Liever U2 dan de 6e van Beethoven! Is de zin te lang, kies dan de eerste letters van elk woord: LUdd6vB! Zet ook in je agenda steeds na een paar maanden je wachtwoord te wijzigen.

    Tweestapsverificatie
    Je kunt het hackers extra moeilijk maken om toegang te krijgen tot je e-mailaccount of clouddienst door tweestapsverificatie in te stellen. Door het instellen van tweestapsverificatie voeg je een extra beveiligingslaag toe aan je e-mailaccount of clouddienst.

    Beveiligde internetverbinding
    Vraag je af of je via een veilige verbinding op internet zit. Kijk thuis na of de basisbeveiliging van je wifi-netwerk in orde is. Zit je vooral op openbare plekken op internet, zoals een café, de trein of een luchthaven? Weet dat openbare wifi niet veilig is, ook niet met een wachtwoord dat iedereen er krijgt. Wat je kunt doen, is een Virtual Private Network (VPN) regelen. Hiermee leg je een beveiligde verbinding aan tussen je apparaat en de openbare wifi.

    Recente updates
    Zorg ervoor dat je met de meest recente versie van programma's en browsers werkt en dat je recente updates van je besturingssysteem, programma’s, firewall en browsers op je desktop, laptop, smartphone en/of tablet hebt staan. Deze beschermen je beter tegen actuele virussen en andere soorten cybercrime dan wanneer je met oudere versies werkt.

    Virusscanner en firewall
    Installeer een goede virusscanner op je desktop, laptop, smartphone en tablet die de meest recente virussen kent. Je hebt de keuze uit gratis en betaalde virusscanners die continu scannen op virussen en ze kunnen verwijderen, of waarbij je handmatig een scan uitvoert. Maak ook gebruik van een firewall, die zorgt voor extra verdediging tussen je computer en internet.

    Back-ups
    Stel je apparaat zo in dat het regelmatig back-ups maakt van je programma’s en bestanden. Mocht het verkeerd gaan en je bestanden kwijt bent of zelfs je hele harde schijf is gewist, dan kun je in ieder geval je belangrijke documenten terugzetten op een apparaat.

    Bestanden versleutelen
    Misschien denk je niet snel aan deze mogelijkheid, maar je kunt kiezen voor versleuteling van belangrijke bestanden op je apparaat. Daarmee maak je het anderen extra moeilijk om toegang te krijgen tot bijvoorbeeld bedrijfskritische documenten.

    Beveilig slimme apparaten
    Heb je thuis apparaten staan die met je internetverbinding werken, zoals een webcam, babyfoon of slimme thermostaat? Denk eraan deze 'slimme' apparaten goed te beveiligen, want via Internet of Things kunnen virussen je thuisnetwerk binnendringen.

    Test hoe goed je beveiliging nu is
    Op Internet.nl kun je controleren of je website en e-mailadres voldoen aan de laatste internetstandaarden. Je kunt ook een specialist in cybersecurity inschakelen die een penetratietest doet, ook pentest genoemd, om in beeld te krijgen hoe de beveiliging van je netwerk en website ervoor staan.

    Alert bij gevaarlijke binnendringers
    Ook al heb je de basisbeveiliging van je apparaten op orde, dan is het nog steeds heel belangrijk om je bewust te zijn van mogelijke dreigingen van buiten. Denk bijvoorbeeld aan het downloaden van programma’s, appjes, muziek en films die geïnfecteerd kunnen zijn met een virus. Cybercriminelen blijven steeds nieuwe virussen ontwikkelen die je virusscanner nog niet herkent om maar binnen te kunnen dringen in je systemen. 

    Ook zijn er cybercriminelen die aan je inloggegevens van internetbankieren proberen te komen. Ze sturen mailtjes die van je bank lijken te zijn, waarin ze je vragen op een link te klikken om je inloggegevens te verifiëren. Doe dit nooit. Heb je medewerkers, zorg er dan voor dat ook zij weten hoe ze nepmail, neptelefoontjes, en malafide programma’s en computerbestanden herkennen.