SluitenZoeken sluiten

Mijn WhatsApp is gehackt

Een vorm van WhatsAppfraude die we steeds vaker zien is WhatsApp-hacking. Bij WhatsApp-hacking wordt je WhatsApp-account overgenomen door iemand anders. Diegene kan dan vanuit jouw account berichten sturen.

Het is mogelijk om je WhatsApp-account op een extra apparaat te installeren. En daar maken criminelen gebruik van. Je hebt daarvoor wel de beveiligingscode nodig die naar je mobiele nummer wordt verzonden via sms.  Criminelen proberen dit op verschillende manieren te achterhalen.  

 • Je krijgt een bericht van een (gehackt nummer van een) bekende met een verzoek om de ‘code die je straks ontvangt’ door te sturen. Het verhaal is meestal dat het per ongeluk naar jouw nummer is gestuurd. Met deze code wordt er ingelogd op jouw WhatsApp-account en je account is overgenomen.
 • Je voicemail wordt ook gehackt. Als je (opnieuw) in wil loggen op je WhatsApp-account krijg je via SMS een code. Na een aantal keren die beveiligingscode aan te vragen, kan de crimineel aangeven dat WhatsApp moet bellen en de code moet inspreken. Als jij niet opneemt wordt dit ingesproken op je voicemail. Nu is een voicemail makkelijk te hacken, de meeste mensen hebben namelijk een standaard pincode op hun voicemail.

Direct doen (of laten):

 • print

  Herstel je WhatsApp-account

  Heb je toch je de verificatiecode (of beveiligingscode) die WhatsApp je stuurt via sms met iemand gedeeld, herstel dan direct je account.

  Dat doe je op de volgende manier:

  • Verwijder de app WhatsApp van je telefoon. Zet je telefoon uit en weer aan en download de app opnieuw in de Playstore of Appstore.
  • Je logt vervolgens opnieuw in op je WhatsApp-account met je telefoonnummer en vraagt een verificatiecode aan. Zodra je de 6-cijferige code hebt ingevoerd, wordt de degene die zich heeft ingelogd op jouw account automatisch uitgelogd.
  • Het kan zijn dat je nu wordt gevraagd om de tweestapsverificatiecode. Heb je dat niet dan heeft de hacker dat misschien ingesteld of de hacker heeft deze veranderd. Je moet dan zeven dagen wachten voordat je kan inloggen zonder deze code. Maar de andere persoon wordt wel uitgelogd op jouw account, ook als je die tweestapsverificatiecode niet hebt.

  Trouwens, je WhatsApp-berichten zijn end-to-end versleuteld (of encripted) en jouw berichten worden bewaard op jouw apparaat. Daardoor kan degene die jouw account gehackt heeft niet bij berichten die jij verstuurt of die aan jou gestuurd zijn. Hij kan wel zich uitgeven voor jou in berichten en groepen. Waarschuw dus al je contacten als je vermoedt dat je WhatsApp-account gehackt is. 

 • print

  Zo stel je tweestapsverificatie in

  Bij tweestapsverificatie wordt bijvoorbeeld een sms naar je smartphone gestuurd met een code. Of je moet een account ontgrendelen met een code van een authenticatieapp. Wil je weten hoe je het instelt voor WhatsApp, LinkedIn, Facebook, Instagram of Gmail? Kies één van de stappenplanen hieronder.

  Stappenplan inloggen in twee stappen instellen


  • Ga naar 'Instellingen'

   Ga naar het icoontje voor 'Instellingen' rechtsonder in je scherm.

  • Ga naar 'Account'

  • Ga naar ‘Verificatie in twee stappen’

  • Tik op ‘Schakel in’

  • Voer een pincode in

   Bedenk een zes-cijferige pincode en bevestig deze in het volgende scherm.

  • Voer je e-mailadres in.

   Als je je pincode vergeet, kan je die via je e-mailadres resetten. Bevestig het e-mailadres in het volgende scherm.

  • Je tweestapsverificatie is ingeschakeld.