SluitenZoeken sluiten

Wat is 5G - en wat heb ik eraan?

5G staat voor vijfde generatie mobiel internet. Het is de opvolger van 4G. Met 5G is er veel sneller internet mogelijk, downloaden kan zelfs tot 10x sneller dan met het huidige 4G.

Antwoord:

 • print

  5G zorgt voor supersnel internet

  Het biedt hogere snelheden en meer capaciteit. Daarnaast is er bijna geen vertraging meer tussen het verzenden en ontvangen. Hierdoor worden bijvoorbeeld zelfrijdende auto’s, vrachtwagens en bussen mogelijk, omdat deze alleen kunnen functioneren als ze zonder vertraging met elkaar kunnen communiceren.

  Telecombedrijven merken dat burgers en bedrijven steeds meer mobiele data gebruiken. We gebruiken mobiele data voor ons werk, voor studie maar ook voor het spelen van games en het streamen van muziek en films. Voor de ontwikkeling van zelfrijdende auto’s, medische zorg op afstand en onderwijs op afstand is een zeer stabiel mobiel internet nodig. Met 5G is die groei mogelijk. Bekijk hier de video van ministerie van Economische Zaken en Klimaat over 5G.

  Wat heb je nodig voor 5G?

  Om gebruik te maken van 5G-internet heb je een smartphone nodig met een 5G modem en een 5G-abonnement. Bij je provider kan je controleren of je met je huidige smartphone en abonnement 5G ready is. Dat betekent dat je gebruik kunt maken van 5G internet zodra het beschikbaar is. Je provider kan je informeren wanneer 5G beschikbaar komt.

  Is de straling van het 5G-netwerk gevaarlijk?

  Veel mensen maken zich zorgen over de invloed van 5G op de gezondheid. Ze denken dat de straling van de antennes in het 5G-netwerk schadelijk is voor mensen en dieren. Er is wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de straling van de 5G zendmasten maar er zijn geen schadelijke effecten op de gezondheid aangetoond. In deze studie van het RIVM kan je lezen dat de straling van 5G zendmasten onder de vastgestelde limieten ligt.