Onderwerpen
Videobellen doen we allemaal wel eens voor contact met familie en vrienden, maar ook voor werken of lessen volgen vanuit huis. Zorg wel dat je je eigen privacy beschermd, en die van anderen.
Bescherm je privacy
Er zijn meerdere opties voor videobellen, maar ze zijn niet allemaal even veilig of privacy-vriendelijk. Bedenk goed bij iedere keer dat je gaat videobellen of het inderdaad de beste optie is.
Je kan er zelf voor zorgen dat je je privacy goed beschermt:
- Vervaag je achtergrond. De meeste tools bieden de mogelijkheid om je achtergrond te vervagen of een ‘green screen’ aan te zetten. Zo kunnen huisgenoten ongezien achter je langs lopen en ziet de ander jouw privé-omgeving niet.
- Deel geen foto’s op social media van een scherm waarin al je collega’s (of mensen waarmee je videobelt) te zien zijn, tenzij je daar van iedereen toestemming voor hebt.
- Als je zelf een online vergadering hebt georganiseerd, zie je ook de code in je scherm. Deel deze niet, want dan kan iedereen tot die vergadering toe te treden.
Apps en websites
Er zijn veel verschillende apps om met anderen te videobellen. Met vrienden of familie bepaal je zelf welke app je gebruikt, maar op je werk of opleiding kan het zijn dat er één vaste communicatieplatform is. Het is dus belangrijk om te weten hoe je deze apps veilig kunt gebruiken.
Bedenk dat een gratis applicatie eigenlijk niet bestaat. Eigenlijk betaal je dan altijd met je data.
Hoe kan ik veilig videobellen met mijn arts of psycholoog?
Meer over Dagelijks gebruik
Wat moet ik doen als ik op een link in een nepmail heb geklikt?
Mag ik films downloaden?
Mag ik mijn DigiD delen met iemand die mijn online zaken regelt?
Mijn bedrijf heeft een datalek. Wat moet ik doen?
Wat kan ik doen als mijn kind online wordt gepest?
Waar kan ik cybercrime melden?
Waar kan ik op letten bij het downloaden en gebruiken van apps?
Waar moet je als ouder op letten bij het Internet of Toys?
Wat is 5G? En wat heb ik eraan?
Wat is AI en wat zijn de risico's?
Wat is CEO-fraude?
Wat is LinkedIn?