SluitenZoeken sluiten

Openbare wifi-netwerken

Wat is een openbaar wifinetwerk?

Dankzij kun je met een computer, of draadloos internetten. Thuis, maar ook op plekken waar een zogenoemd open wifinetwerk wordt aangeboden, zoals een café, hotel, camping en vliegveld. Iedereen kan en mag zonder gebruikersnaam of wachtwoord een openbaar wifinetwerk gebruiken. Het gebruik van een open wifinetwerk is niet veilig. Ook als dit open wifinetwerk van een wachtwoord is voorzien dat elke bezoeker kan krijgen.

denkt bewust na over wat wel en niet te doen via een openbare wifiverbinding (Bron: Alert Online)

Waarom moet ik hier veilig mee omgaan?

Het is voor een heel eenvoudig om je smartphone, tablet of computer voor de gek te houden. Een hacker kan met speciale apparatuur een netwerk aanmaken met de naam van het openbare wifinetwerk waar jouw apparaat vervolgens verbinding mee maakt. Jij merkt daar niets van, maar wat er gebeurt is dat je internet- en dataverkeer via het netwerk van de hacker gaat. Hij heeft vervolgens toegang tot heel veel gegevens op je apparaat. Deze gegevens kan hij gebruiken om identiteitsfraude te plegen, in te inloggen op je e-mail of Facebook-account en te onderscheppen. Door slimmer om te gaan met de instellingen van je mobiele apparaten en openbare wifinetwerken, kun je de risico’s beperken.

Lees meer*

Nationaal Cyber Security Centrum:
- Factsheet en info: 'Wifi onderweg: gebruik een VPN'

*Door op de link te klikken, word je naar de website in de link gestuurd. De link opent automatisch in een nieuw tabblad