SluitenZoeken sluiten

Hoe maak ik veilig gebruik van openbare wifi-netwerken?

Een openbaar wifi-netwerk gebruiken van bijvoorbeeld een café, hotel, camping, vliegveld, trein of bus is nooit veilig, of je nu een wachtwoord gebruikt of niet. Zodra je inlogt op een openbaar wifi-netwerk, kan een toegang krijgen tot je apparaat en daardoor tot je persoonlijke en belangrijke gegevens. Deze gegevens kan hij gebruiken voor identiteitsfraude, om in te inloggen op je e-mail of Facebook-account, voor het onderscheppen van DigiD-accounts. Je kunt de risico’s beperken.

Antwoord:

  • print

    Het gebruik van een VPN is veilig en anoniem

    Door het gebruik van een VPN:

    • Ben je veiliger op het internet 
      een VPN versleutelt alle gegevens die jij verzendt of invult. Bijvoorbeeld je creditcardgegevens bij een aankoop, je BSN bij een inschrijving en je inloggegevens voor een bepaald account.  Als een internetcrimineel jouw gegevens probeert te stelen via een openbare wifi dan vindt hij alleen versleutelde en dus onleesbare gegevens. 
    • Kan je werkgever je een beveiligde toegang geven tot het bedrijfsnetwerk
      VPN’s zijn ooit ontworpen om bedrijfsgegevens te beschermen. Veel bedrijven geven hun werknemers alleen maar toegang tot het bedrijfsnetwerk via een VPN. Zo kan je als werknemer niet (onbedoeld) een internetcrimineel toegang geven tot het bedrijfsnetwerk. Ook als je werkgever dit niet verplicht is het een goed idee om het netwerk van je werkgever te beschermen door gebruik te maken van een VPN als je niet op kantoor werkt.
    • Ben je anoniemer op internet
      Een VPN verbergt je IP-adres en je locatie. Je IP-adres is een uniek adres dat terug te leiden is tot jouw computer (net zoals een mobiel nummer of je woonadres). Als je gebruikmaakt van een VPN neem je het IP-adres en locatie van de VPN-server aan.

    Hoe werkt het?

    Een VPN werkt als een soort beveiligde tunnel. Als je per ongeluk verbinding maakt met een netwerk van een hacker (omdat je denkt dat je gebruikmaakt van openbare wifi in een hotel of restaurant), dan zorgt de VPN ervoor dat de hacker geen gegevens op jouw computer kan inzien of veranderen. 

    Welke VPN moet ik kiezen?

    Om tot een goede keuze te komen, is het handig om je in een VPN te verdiepen en op een rijtje te zetten welke VPN-dienst het beste past bij jou, je apparaten en je internetgedrag. Wil je bijvoorbeeld de mogelijkheid hebben om een account voor meer apparaten te gebruiken? Moet de VPN-software beschikbaar zijn voor MacOS of Windows? Let ook op snelheid, gebruiksvriendelijkheid, betrouwbaarheid, en hoe de privacy is geregeld. VPN gids* en Consumentenbond* hebben een selectie gemaakt van goede VPN’s.

    Meer informatie over het gebruik van een VPN vind je ook in de factsheet van het Nationaal Cyber Security Centrum Wifi onderweg: gebruik een VPN*.

    Toch internetten zonder een VPN?

    Op je smartphone of tablet kun je in plaats van openbare wifi met een VPN ook gebruikmaken van je databundel (4G of 5G). Je maakt dan van je mobiele telefoon een hotspot en gebruikt de data van je mobiele abonnement. Dat kost geld, maar is wel veel veiliger dan een openbaar wifi-netwerk zonder een VPN. Als je toch een openbaar wifi-netwerk wilt gebruiken zonder een VPN, gebruik het dan in ieder geval niet om om te internetbankieren of andere online activiteiten doet waar persoonsgegevens of inloggegevens aan te pas komen. Mocht je dat toch doen, sla dan geen wachtwoorden of andere inloggegevens op het apparaat op en wis de browsegeschiedenis en cookies.


    *Door op de link te klikken, word je naar de website in de link gestuurd. De link opent automatisch in een nieuw tabblad