SluitenZoeken sluiten

Wat kan me gebeuren als ik een openbaar wifi-netwerk gebruik?

Het is natuurlijk heel handig dat er zoveel plekken zijn die openbare wifi aanbieden. Denk aan winkels, restaurants, vliegvelden en hotels. Even inloggen met een wachtwoord en je kunt gratis internetten. En soms hoef je niet eens in te loggen, dan zit je direct op het netwerk. Maar een openbaar wifi-netwerk gebruiken is nooit veilig, of je nu een wachtwoord gebruikt of niet.

Antwoord:

  • print

    De risico's van een openbaar wifi-netwerk

    Zodra je inlogt op een openbaar wifi-netwerk, kan een  heel eenvoudig toegang krijgen tot je apparaat en daardoor tot je persoonlijke en belangrijke gegevens. Want hackers hebben speciale apparatuur die een netwerk aanmaakt met de naam van het openbare wifi-netwerk, waar jouw apparaat vervolgens verbinding mee maakt. Jij merkt daar verder niets van, maar je internet- en dataverkeer gaat via het netwerk van de hacker gaat. Hij heeft vervolgens toegang tot heel veel gegevens op je apparaat. Die de hacker vervolgens kan gebruiken voor identiteitsfraude, om in te loggen op je  of Facebook-account, voor het onderscheppen van  of bijvoorbeeld het aanpassen van transactiegegevens van online bankieren.

    Gebruik je databundel of een VPN
    Je kunt de risico's beperken. Om te internetten op je smartphone of tablet kun je het beste je databundel (4G of 5G) gebruiken. Dat kost geld, maar is veel veiliger. Of gebruik een VPN. Ook met je computer kun je het beste via een VPN gebruikmaken van een openbaar wifi-netwerk.