Sommige valse webwinkels zijn exacte kopieën van bestaande webwinkels. Vooral de websites van bekende elektronicabedrijven zijn populair onder criminelen. En het aantal valse webwinkels groeit onstuimig. In 2017 ondernam de politie 438 keer actie tegen malafide internetwinkels. In 2016 waren het nog slechts 35 ingrepen. Ben jij slachtoffer van een valse webwinkel? Onderneem hiertegen dan direct actie.
Ik heb iets gekocht bij een valse webwinkel
Oplossing:
-
print
Doe aangifte bij de politie
Elke vorm van cybercrime is strafbaar. Denk aan hacking, DDoS-aanvallen, ransomware, virussen, malware, internetoplichting, afpersing via e-mail, phishing. Ben je slachtoffer van cybercrime, zet je computer of ander apparaat niet uit en bewaar zoveel mogelijk informatie, want het kan bewijsmateriaal zijn. Doe direct aangifte en verwijder pas na de aangifte malware van je apparaat. Op deze pagina op Politie.nl* lees je hoe je aangifte kunt doen.
Vraag als je een afspraak maakt voor de aangifte om de aanwezigheid van een digitaal rechercheur. Dit helpt bij het formuleren en opnemen van een zo compleet mogelijke aangifte. Je krijgt vragen om informatie die gebaseerd zijn op de wettekst en dus op de elementen van het strafbare feit, zoals:
- Gaat het om een aangifte tegen een particulier of een bedrijf?
- Zijn er beveiligingsmaatregelen genomen?
- Wat is de geschatte schade (uren in geld, immateriële schade) en wat zijn de herstelkosten?
- Is er al een verdachte bekend?
Politie, Openbaar Ministerie, Marktplaats, banken en internetproviders werken samen aan het terugdringen van internetoplichting.
*Door op de links met een sterretje te klikken, word je naar een externe website gestuurd. De link opent automatisch in een nieuw tabblad.