SluitenZoeken sluiten

Hoe bereid je je Google-accounts voor op je overlijden?

Om je Google-account voor te bereiden op je overlijden kan je in Google je inactiviteits-voorkeuren aangeven. Je geeft daarmee bij Google aan na hoeveel tijd zij een dierbare mogen inlichten over jouw langdurige afwezigheid van één van de Google services. Ook zullen ze dan jouw data aan deze dierbare vrijgeven. Onder je Google account vallen bijvoorbeeld Gmail, Youtube en Google drive. 

Direct doen (of laten):

Wil je je inactiviteitsvoorkeuren in stellen voor je Google-account?

 • print

  Digitale nalatenschap regelen voor Google

  Om je inactiviteitsvoorkeuren in te stellen volg je de volgende stappen:

  • Ga naar myaacount.google.com/inactive

   Via myaccount.google.com/inactive kun je aangeven wanneer Google je account inactief kan verklaren en wat er daarna met je data moet gebeuren.

  • Geef aan wanneer Google je account als inactief moet beschouwen

   Op de pagina staat een menu waarin je exact kan aangeven na hoeveel maanden inactiviteit Google je account inactief moet verklaren. Als gebruiker heb je de optie om te kiezen voor 3, 6, 12 of 18 maanden.

  • Kies een contactpersoon die wordt geïnformeerd na de periode van inactiviteit.

   De volgende stap is het e-mailadres invullen van degene die geïnformeerd moet worden over jouw inactiviteit. Deze persoon hoeft zelf niet persé een Googleaccount te hebben. 

  • Kies de gegevens die je wil delen met je contactpersoon.

   De volgende stap is selecteren van welke data jouw contactpersoon een kopie kan downloaden na jouw overlijden. Dit is een lange lijst van diensten en Google functionaliteiten.

  • Bevestig je contactpersoon

   Wanneer je de keuze voor data hebt gemaakt, moet je de contactpersoon bevestigen. Dit kan door het telefoonnummer van je contactpersoon in te voeren. Bij inactiviteit krijgt deze persoon dan een sms om te bevestigen dat de juiste persoon toegang krijgt tot jouw account. Daarnaast is het ook mogelijk om in dit venster een persoonlijk bericht toe te voegen voor je contactpersoon. 

  • Stel een automatisch antwoord in

   Wanneer je de stap hiervoor hebt voltooid, kan je als laatste nog een automatisch antwoord instellen. Dit ontvangen mensen als ze naar je mailen terwijl je account al inactief is.

  • Kies of je account verwijderd moet worden

   Je kunt ook aangeven of je account op termijn verwijderd moet worden. Dit betekent dat je dierbaren 3 maanden de tijd hebben om een kopie van je data te downloaden. Daarna wordt je account voorgoed verwijderd. 

  • Bevestig je plan

   Als laatste krijg je een overzicht te zien waarin je je keuzes moet bevestigen.