SluitenZoeken sluiten

Er staat een naar filmpje/nare foto van mijn kind online

Als anderen een foto of video van je kind hebben, kunnen zij deze misbruiken. Ze kunnen deze bijvoorbeeld bewerken en op internet zetten of gebruiken voor een nepprofiel op sociale media. Dat kan heel vervelend zijn, zeker als het een vervelende foto is, of misschien wel een naaktfoto of seksfilmpje. Dit kan strafbaar zijn. Toch is het niet altijd even makkelijk om dit weer ongedaan te maken.

Oplossing:

 • print

  Meld misbruik van beeldmateriaal van je kind

  Afhankelijk van de leeftijd van je kind kan het zelf actie ondernemen of kun jij dit direct doen. Het misbruik maken van beeldmateriaal waar je kind op staat is in veel gevallen strafbaar. Als je aangifte wilt doen tegen de dader, overleg dan eerst met de politie voordat je vraagt om het beeldmateriaal te laten verwijderen. Anders ben je wellicht een belangrijk deel van het bewijsmateriaal kwijt. Maak in ieder geval screenshots (afbeeldingen van het beeldscherm) waarbij ook de URL duidelijk in beeld is.

  Meldknop.nl
  Is je kind oud genoeg om zelf actie te ondernemen, vertel je kind dan over het bestaan van Meldknop.nl*. Daar kan hij/zij informatie en tips vinden om het probleem op te lossen. Lukt dat niet, dan verwijst de website hem/haar zo snel mogelijk door naar de juiste organisatie die hulp en advies kan bieden.

  Als ouder kun je de Meldknop installeren in de browser* zodat deze tijdens het internetten altijd in beeld staat. Met 1 klik op de Meldknop krijgt je kind dan informatie, hulp en advies bij internetproblemen.

  Voor al je opvoedvragen rondom (nieuwe) media en kinderen kun je terecht op de website Mediaopvoeding*. Belangrijk is in ieder geval om je kind te zeggen dat het altijd bij jou terecht kan met problemen of nare dingen die hij/zij op internet heeft meegemaakt. Praat over wat hij/zij doet en meemaakt en hoe hij/zij dat vindt. Probeer dit gesprek zo open, positief en constructief mogelijk te houden. Je kind zal dan eerder naar je toekomen als er een probleem is. Zoals bijvoorbeeld uit de handgelopen sexting, online pesten en lastiggevallen worden.

  Aangifte doen bij de politie Maak via 0900-8844 telefonisch een afspraak met de politie in jouw woonplaats om aangifte te doen tegen de dader. Zorg dat je bewijsmateriaal kunt laten zien. Laat de foto of video dan ook in overleg met de politie van internet verwijderen.

  Contact opnemen met de website(s) waar het beeld staat

  Op veel websites vind je boven- of onderaan een link naar 'abuse', 'contact' of 'help'*. Vertel in je melding naar de site dat jij op die afbeelding te zien bent, je geen toestemming hebt gegeven om deze foto op internet te zetten en dat je graag wilt dat zij deze verwijderen.

  Rapporteren op sociale media
  Gaat het om beeld van jou dat is verspreid via sociale media, dan kun je dit bij deze platformen melden (Facebook noemt het 'rapporteren', YouTube noemt het melden 'flaggen')*. Facebook, Instagram, X, YouTube en andere sociale media kennen verschillende soorten meldingen, daarom is het belangrijk eerst te bedenk wat jouw probleem precies is. Soms kun jij je wel gepest voelen, maar is dat niet de juiste omschrijving om iets te melden:

  • Doet iemand alsof hij/zij jouw kind is? Bijvoorbeeld door zijn of haar foto als profielfoto te gebruiken? In het Engels noemen ze dat 'Impersonation'. 
  • Plaatst iemand een nare foto waar de foto van je kind in verwerkt is? Dan kun je zeggen dat je kind gepest wordt. In het Engels noemen ze dat 'Harassment'. 
  • Plaatst iemand een foto waar je kind op staat, maar is het niet meteen duidelijk dat je kind daarmee gepest wordt? Dan kun je het beste melding maken van een overtreding op het 'copyright'. 
  • Plaatst iemand nare, beledigende, kwetsende teksten, foto’s en filmpjes over jouw kind? Dan kun je het beste melding maken van een 'Abusive user'.


  *Het proces om iets te melden is niet overal even makkelijk. Soms is de uitleg zelfs in het Engels en niet in het Nederlands.