SluitenZoeken sluiten

Wat is TikTok?

Vooral kinderen en jongeren delen hier korte video's met elkaar, maar steeds vaker ook volwassenen, influencers en bedrijven.

Antwoord:

  • print

    TikTok is een social media-app

    Deze korte video's variëren van een paar seconden tot enkele minuten, en gaan over de meest uiteenlopende dingen. Van het delen van leuke of grappige momenten tot het doen van dansjes of zingen van liedjes. Maar ook zie je steeds vaker educatieve filmpjes en content van bedrijven. Aan je video's kan je extra lagen toevoegen en andere bewerkingen doen.

    Vanwege de populariteit onder kinderen wordt er vanuit diverse hoeken extra streng gekeken naar de risico’s van de app. Op het gebied van privacy, maar ook veiligheid en (mentale) gezondheid. Hieronder bespreken we de belangrijkste risico’s voor met name kinderen en jongeren.

    Privacy

    Net als andere social media verzamelt TikTok ontzettend veel gegevens, waaronder:

    • je accountinformatie, zoals gebruikersnaam, geboortedatum, e-mailadres of telefoonnummer
    • de inhoud van eigen content en de filmpjes die je bekijkt
    • je locatie en de contacten die je importeert vanaf je telefoon

    Op TikToks website* staat een overzicht van alle gegevens die de app verzamelt.

    Die gegevens verzamelt TikTok voor eigen gebruik, maar ook om te verkopen aan “derden”. Bedrijven bijvoorbeeld. Op basis van deze data kunnen zij heel gericht reclames maken die aansluiten bij de interesses van gebruikers.

    Veiligheid

    Na veel kritiek heeft TikTok aanpassingen gedaan om kinderen beter te beschermen. Sinds 2021 geldt in Nederland dat accounts van kinderen tussen de 13 en 15 automatisch op privé staan ingesteld. Ook kunnen hun video’s niet worden gedownload en kunnen zij geen persoonlijke berichten (DM’s) versturen. Voor 16- en 17-jarigen zijn DM’s standaard uitgeschakeld. Waterdicht is dit allemaal niet. Voor het aanmaken van een account hoef je namelijk alleen maar een geboortedatum in te vullen. Of deze ook klopt, wordt niet gecontroleerd. Kinderen kunnen dus een andere geboortedatum invullen.

    Als gebruiker kun je instellen wie jouw content mag zien, wie erop mag reageren en wie jou DM’s mag sturen. Ook kun je filters en trefwoorden instellen zodat je geen content te zien krijgt die je niet wilt. Denk aan scheldwoorden of seksueel taalgebruik. Ook deze instellingen zijn niet waterdicht. Het kan dus gebeuren dat je tijdens het scrollen toch een filmpje of reactie te zien krijgt die ongepaste inhoud bevat.

    Zoals bij veel sociale media, vrezen experts ook bij TikTok voor schadelijke effecten op de gezondheid. Een belangrijke reden is dat het krijgen van likes, reacties en volgers verslavend kan werken. Veel mensen zijn gevoelig voor online waardering, zeker kinderen en jongeren. Het gevaar schuilt in het steeds verder gaan om maar die likes te krijgen. Bijvoorbeeld door het doen van challenges. Met name gevaarlijke challenges zijn erg populair en kunnen echt vervelend aflopen. En waar kinderen zijn, zijn helaas ook vaak pesterijen. Dat is op TikTok niet anders. Online pesten en vervelende berichtjes naar elkaar sturen is niet te voorkomen. Ook zijn kinderen kwetsbaar voor volwassenen met kwade bedoelingen, zoals seksuele uitbuiting. Door het account op privé te zetten zijn deze dingen te beperken, maar niet geheel te voorkomen.

    Informatiepagina TikTok*

    *Door op de link te klikken, word je naar de website in de link gestuurd. De link opent automatisch in een nieuw tabblad.