Wat is doxing?

Regelmatig zijn er nieuwsberichten over mensen (vaak jongeren) van wie een fake account is aangemaakt. Veel van de gegevens in dat account kloppen, maar het account is nep. Het zijn vaak persoonlijke gegevens, zoals foto's, emailadres en adresgegevens.

Antwoord:

print
 • Doxing

  Doxing is het verzamelen en eventueel publiceren van (persoonlijke) gegevens van een persoon. Je maakt als het ware een document (doc/doxing) met persoonlijke gegevens met als doel deze te publiceren. Vaak wordt het gebruikt om te intimideren en te chanteren. Informatie over de persoon wordt verzameld uit openbare bronnen, zoals sociale media, zoekmachines en soms ook door te hacken.

  Doxing is niet per definitie illegaal. Als je op legale wijze informatie over iemand verzamelt en dit op het internet verzamelt, kan het ook om een journalistiek stuk gaan. Als doxing erop uit is om iemand te intimideren, te beschadigen of te chanteren, is dit natuurlijk wel illegaal.

  Maar ook als dit niet je doel is, kan doxen in strijd zijn met de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG of GDPR in het engels).

   

  Ben je slachtoffer van doxing? Meldknop.nl vind je informatie waar je (anoniem) aangifte kan doen. Slachtofferhulp Nederland biedt advies en juridische bijstand.

Social Media Quiz