De DSA is de Europese Digital Services Act. Met deze wet wil de Europese Commissie meer grip krijgen op het doen en laten van grote tech-bedrijven en wat gebruikers online te zien krijgen. Zo moeten gebruikers, met name minderjarigen, en hun rechten ook online beter beschermd worden. De DSA maakt de regels voor tussenhandeldiensten (zoals online platforms, online marktplaatsen,
Wat is de DSA?
Antwoord:
-
print
DSA
Voor wie geldt de DSA?
Deze nieuwe regels zijn van toepassing op tech-bedrijven met minimaal 45 miljoen maandelijkse actieve gebruikers in Europa. Het gaat hierbij om allerlei digitale diensten die consumenten kunnen gebruiken. Bijvoorbeeld het versturen van berichten en uitwisselen van bestanden, maar ook online winkelen, video’s streamen, en informatie opzoeken. Denk aan bekende platformen zoals Alibaba, AliExpress, Amazon, AppStore, Bing, Facebook, Google Play, Google Search, Instagram, TikTok, X (voorheen Twitter), Wikipedia, YouTube, Zalando en anderen. Niet alleen social media dus, maar diverse digitale diensten. In totaal moeten nu 17 platformen en 2 online zoekmachines aan deze strengere regels voldoen.
Wat zijn de regels?
Online platforms en zoekmachines moeten:
- illegale content en desinformatie aanpakken;
- hun aanbevelingssystemen aanpassen;
- transparant zijn over online reclame via hun diensten;
- de risico's van schadelijke onlinepraktijken op hun diensten beoordelen;
- en maatregelen nemen tegen schadelijke onlinepraktijken op hun diensten.
Wat verandert er voor gebruikers van de platformen?
- Gebruikers moeten duidelijke informatie krijgen over waarom bepaalde informatie aan hen wordt aanbevolen en hebben het recht om zich af te melden voor aanbevelingssystemen op basis van profilering. Het melden van illegale inhoud wordt eenvoudiger en platformen moeten dergelijke meldingen zorgvuldig verwerken.
- Platformen moeten hun systemen herontwerpen om de privacy, veiligheid en bescherming van minderjarigen te waarborgen. Gepersonaliseerde reclame voor kinderen is niet langer toegestaan.
- Platformen moeten maatregelen nemen om risico's met betrekking tot de verspreiding van illegale inhoud en desinformatie aan te pakken. Er moeten duidelijke voorwaarden zijn en deze moeten nauwgezet worden nageleefd. Gebruikers moeten in staat zijn om illegale inhoud te markeren en platformen moeten snel handelen op meldingen.
- Platformen moeten hun risicobeoordelingen en naleving van alle DSA-verplichtingen extern en onafhankelijk laten auditen. Ze moeten transparantierapporten publiceren over inhoudsmoderatiebeslissingen en risicobeheer.
Controle en boetes
De Europese Commissie houdt toezicht op de platformen. De Europese Commissie kan ze boetes geven als ze niet voldoen aan de DSA. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) en de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) houden in Nederland toezicht op de DSA.