Themamaand Online Seksueel Geweld

13 mei 2025

In mei vraagt het Consortium Online seksueel Geweld aandacht voor online seksueel geweld. Tussen de 700 en 800 duizend jongeren tussen de 12 en 25 jaar hebben een vorm van online seksueel geweld meegemaakt. Dit blijkt uit recent onderzoek van Fonds Slachtofferhulp.

Online seksueel geweld omvat alle vormen van ongewenst seksueel gedrag die online plaatsvinden. Denk aan: sextortion (afpersing met intieme beelden), het ongewenst verspreiden van intieme beelden, grooming en seksuele intimidatie via berichten, comments of videochats.

Door aandacht te vragen voor de verschillende vormen van online geweld willen deze partijen ervoor zorgen dat minder mensen slachtoffer worden. Met de campagne worden slachtoffers ook gesteund in hun zoektocht naar hulp. Vaak schamen slachtoffers zich en praten ze er met niemand over. Ze zoeken dan ook geen hulp. Met deze campagne worden slachtoffers ook naar de juiste hulplijnen verwezen.

Lees hier meer informatie over de themamaand online seksueel misbruik

Consortium Online Seksueel Geweld

Deze partijen werken samen in een consortium om online seksueel geweld tegen te gaan en slachtoffers te ondersteunen.

Centrum Seksueel Geweld
Het Centrum Seksueel Geweld biedt professionele hulp aan slachtoffers van (online) seksueel geweld.

Fier
Fier is landelijk expert op het gebied van (seksueel) geweld, uitbuiting en eerkwesties.

Offlimits
Offlimits bestrijdt online grensoverschrijdend gedrag in het algemeen en richt zich op het voorkomen en bestrijden van (online) seksueel kindermisbruik in het bijzonder.
Bij Offlimits is Helpwanted ondergebracht. Heb jij online iets vervelends meegemaakt? Of iemand in je omgeving? Helpwanted luistert, geeft praktische hulp en helpt je op weg. Je kunt gratis en anoniem met hun chatten, mailen of bellen.

Fonds Slachtofferhulp
Fonds Slachtofferhulp is hét kenniscentrum voor het verbeteren van de (rechts)positie van slachtoffers en nabestaanden in Nederland.