Internet of Things

Wat is het Internet of Things?

Met het Internet of Things (IoT), 'internet der dingen' in het Nederlands, worden alle apparaten bedoeld die met internet verbonden zijn. Zogenoemde 'slimme apparaten', zoals een webcam, babyfoon, ijskast, thermostaat, printer, verlichting, wasmachine, auto en apparatuur voor netwerkopslag (NAS). De apparaten naast je computer, tablet of smartphone dus.

PraatjePlaatje_vinkje.png

Nederland vijfde met Internet of Things: 24,7 apparaten per honderd inwoners (Bron: World Economic Forum)

Waarom is de beveiliging van Internet of Things belangrijk?

Door onjuiste configuratie, de instellingen van het apparaat, ontstaat het risico dat deze apparaten direct vanaf internet te benaderen zijn. Cybercriminelen kunnen zo de informatie die is opgeslagen in deze apparaten opvragen of veranderen. Ook is het apparaat, afhankelijk van het type, mogelijk op afstand te bedienen.

Lees meer*

Nationaal Cyber Security Centrum:
- Factsheet en info: 'Beveilig apparaten gekoppeld aan internet'

Mediawijzer.net:
- Factsheet en info: 'Internet of Toys: tien aandachtspunten voor ouders'

*Door op de links te klikken, word je naar de website in de link gestuurd. De link opent automatisch in een nieuw tabblad

Dit kan je direct doen

 • 8 tips om apparaten gekoppeld aan internet te beveiligen

  1. Bepaal welke apparaten zoals printers, scanners, webcams, televisies en netwerkopslag (NAS) met jouw netwerk verbonden zijn. Stel jezelf ook eerst de vraag óf een apparaat wel via internet verbonden moet zijn.
  2. Stel de firewall van jouw internetrouter zo in dat deze apparaten niet bereikbaar zijn vanaf internet.
  3. Schakel UPnP (of DLNA) uit op deze apparaten.
  4. Stel toegangsbeveiliging met een gebruikersnaam en wachtwoord in op deze apparaten of verander het standaardwachtwoord dat er al op zat.
  5. Gebruik, waar mogelijk, versleutelde verbindingen zoals HTTPS om met deze apparaten te communiceren.
  6. Bezoek regelmatig de website van de leverancier om na te gaan of er updates voor de (besturings)software (firmware) van de apparaten zijn. Installeer firmware-updates als deze beschikbaar zijn.
  7. Stel eventuele andere beschikbare beveiligingsmaatregelen op deze apparaten in. Raadpleeg de handleiding voor een overzicht.
  8. Zoek online of er veiligheidsrisico's over jouw apparaat bekend zijn. Wellicht vind je hier specifieke tips om jouw apparaat veiliger te maken. Blijkt jouw apparaat echt té onveilig, stel jezelf dan de vraag of je dit apparaat wel moet gebruiken. 

  Heb je de 8 tips gelezen?

  Ja, die heb ik gelezen
  Ja, dat heb ik gedaan print
  Open Sluit