Internetbankieren op computer

Wat is bankieren op een computer?

Even de energierekening betalen of je rekeningoverzicht bekijken om te zien hoeveel geld je deze maand over hebt. Dankzij internetbankieren hoef je nooit meer naar de bank en heb je altijd toegang tot je rekeningen. Om te internetbankieren log je in op de website van je bank. De manier waarop je inlogt verschilt per bank, maar in alle gevallen krijg je alleen toegang via een geheime code (zoals een TAN-code via sms), een beveiligingscalculator of je bankpas in combinatie met een beveiligingscalculator.

Feitje 64 procent

heeft vertrouwen in de veiligheid van internetbankieren (Bron: Alert Online)

Waarom moet ik veilig bankieren op een computer?

Criminelen proberen op verschillende manieren via je computer toegang tot je bankrekening te krijgen. Ze proberen bijvoorbeeld schadelijke software op je computer te installeren die achter je wachtwoorden en pincodes probeert te komen. Ook het sturen van zogenaamde e-mails namens je bank is populair. Geef nooit per e-mail je bankgegevens zoals een beveligingscode door, ook niet als iemand schrijft medewerker van de bank te zijn. De bank zal je op deze wijze nooit om bank- en inloggegevens vragen. Zorg er ook voor dat de beveiliging van je computer op orde is door altijd de laatste software-updates te installeren en een virusscanner te gebruiken.

Dit kan je direct doen

 • Veilig internetbankieren in 5 stappen

  1. Houd je beveiligingscodes geheim
  2. Zorg ervoor dat je bankpas nooit door een ander gebruikt wordt
  3. Zorg voor een goede beveiliging van de apparatuur die je gebruikt voor je bankzaken
  4. Controleer je bankrekening
  5. Meld incidenten direct aan de bank en volg aanwijzingen van de bank op.

  Op de website www.veiligbankieren.nl* vind je een toelichting op deze veiligheidsregels*.

  *Door op de links te klikken, word je naar de website in de link gestuurd. De link opent automatisch in een nieuw tabblad
   

  Bankier je veilig via internet?

  Ja, dat doe ik
  Ja, dat heb ik gedaan print
  Open Sluit