SluitenZoeken sluiten

Hoe voorkom ik dat ik nepnieuws zie of lees?

Nepnieuws kan onschuldig en vermakelijk zijn, zoals de berichten van het satirisch online nieuwsmagazine De Speld. Soms wordt er ook 'nieuws' gemaakt in de hoop dat mensen erop klikken, omdat er dan geld mee wordt verdiend. Maar het doel kan ook het beïnvloeden van de publieke opinie zijn, bijvoorbeeld tijdens verkiezingen of referenda. Steeds meer overheden, bedrijven, organisaties en burgers maken zich zorgen over dit soort nepnieuws, omdat verzwegen wordt dat het nieuws nep is en mensen er met opzet door worden misleid en beïnvloed.

Antwoord:

  • print

    Weet hoe je nepnieuws kunt herkennen

    Hoe wapen je jezelf tegen nepniews?

    Op de website www.isdatechtzo.nl* staan veel handige tips en tricks om nepnieuws te herkennen. Zo kan je zelf op onderzoek uitgaan of iets wel echt zo is. Een greep uit de tips:

    • Ga na of er technieken worden gebruikt om je te beïnvloeden. Nepberichten spelen vaak in op je emoties, want als je boos of bang wordt van een bericht is de kans groter dat je het gaat delen.
    • Controleer waar de informatie vandaan komt, nepberichten maken vaak gebruik van nepbronnen. Is er geen link naar de bron? Gebruik dan een zoekmachine om op te zoeken of er een bron te vinden is.
    • Zoek uit of de foto’s of video’s bij het bericht horen en of ze kloppen. Met behulp van Google Images* of de zoekmachine van Tineye* kun je achterhalen van welke bron de foto’s origineel komen en of ze bewerkt zijn. 
    • Ga na wie het bericht heeft geschreven. Is het een professionele journalist of een onbekend iemand? Bij nepnieuws is vaak niet precies duidelijk wie het geschreven heeft.

    Test je kennis

    Benieuwd hoe goed je nepnieuws al weet te herkennen? Test jezelf! Hieronder vind je een aantal leuke nepnieuwsquizzen:

    *Door op de link te klikken, word je naar de website in de link gestuurd. De link opent automatisch in een nieuw tabblad