Ik heb een nepmail geopend en op een link geklikt

Je hebt een nepmail geopend en op een link geklikt. Dit kan de beste overkomen. Nepmails lijken nu eenmaal bedriegelijk echt en soms ga je achteloos door je ontvangen e-mails heen.

Geen paniek! Je bankrekening is niet per se meteen leeggeroofd en je identiteit hoeft ook niet meteen gestolen te zijn. Onderneem wel direct actie om te controleren of je computer echt niet besmet is en om verdere risico's uit te sluiten.

Kies hieronder welk besturingsysteem er op je computer draait. Dan verschijnt het stappenplan!

Wat voor besturingssysteem gebruik je?

Direct doen (of laten):

 • Virusscan uitvoeren

  Om er zeker van te zijn dat je computer virusvrij is, is het slim om een virusscan uit te voeren. Zorg er altijd voor dat je de laatste versie van de virusscanner hebt gedownload zodat de nieuwste bedreigingen worden herkend.

  Heb je een virusscan uitgevoerd?

  Ja, dat heb ik gedaan
  Ja, dat heb ik gedaan print
  Open Sluit
 • Het besturingssysteem van je computer updaten

  • Klik op het Apple-teken linksboven in het beeldscherm van je Mac.

  • Klik op 'Over deze Mac'.

  • Klik op 'Software-update...'.

  • De App Store wordt nu automatisch geopend. Als er updates beschikbaar zijn, staan die hier.

  Is je besturingssysteem up-to-date?

  Ja, dat is het
  Ja, dat heb ik gedaan print
  Open Sluit
 • Hulpprogramma updaten

  Net als voor het besturingssysteem van je computer, tablet en smartphone zijn er ook updates voor de hulpprogramma's die je gebruikt. Updates die niet alleen nieuwe functionaliteiten bieden, maar ook de beveiliging verbeteren. Klik in onderstaand overzicht op de naam van het hulpprogramma dat je gebruikt om de laatste versie te installeren. Door op de link te klikken word je naar de website van het hulpprogramma geleid.

  TIP: vind je het lastig om zelf uit te zoeken welke hulpprogramma's je allemaal hebt? Via de website van onder andere Mozilla kun je een aantal plug-ins in één keer checken op updates. Dit heet een 'plug-in controle'. Ga naar de website van Mozilla voor een plug-in controle*.

  *Door op de links te klikken, word je naar de website in de link gestuurd. De link opent automatisch in een nieuw tabblad

  Heb je je hulpprogramma bijgewerkt?

  Ja, dat heb ik gedaan
  Ja, dat heb ik gedaan print
  Open Sluit
 • Browser updaten

  Net als voor het besturingssysteem van je computer, tablet en smartphone zijn er ook updates voor de browser die je gebruikt. Updates die niet alleen nieuwe functionaliteiten bieden, maar ook de beveiliging verbeteren. Klik in onderstaand overzicht op de naam van de browser die je gebruikt om de laatste versie te installeren.

  *Door op de links te klikken, word je naar de website in de link gestuurd. De link opent automatisch in een nieuw tabblad

  Heb je je browser bijgewerkt?

  Ja, dat heb ik gedaan
  Ja, dat heb ik gedaan print
  Open Sluit